Thursday , June 20 2024

Suede – Suede (25th Anniversary Silver Edition)

Betyg - 8

8

Ett klassiskt debutalbum i ännu en nyutgåva.

User Rating: Be the first one !

Suedes självbetitlade debutalbum från 1993 återutges igen, den här gången expanderat till 4CD + DVD.

Med sitt självbetitlade debutalbum Suede år 1993 gjorde Suede rent hus med shoegazing och dåtidens blodfattiga indie, och återinförde i stället klassiskt låtskrivande, som inte förlitar sig på effektpedaler utan står sig lika väl antingen melodin och ackorden framförs på Gibson ES, akustisk gitarr eller piano.

Suede Silver Edition
Skivbolag: Edsel / Demon.

Inte för att sound och produktion saknades på Suede. Bernard Butlers grovkorniga gitarrer på ”The Drowners” skär som en motorsåg. Och Simon Gilberts trummor på ”Moving” driver på som… Jag får upprepa liknelsen och ta till något annat slags motor här. Moped? Brett Andersons cockney-dialekt är så extrem att den nästan också blir en del av soundet. Jag måste återge den fonetiskt: ”Shime on her, she’s a lavly li’ow numbah.” Brett hade kunnat spela Eliza Doolittle i My Fair Lady, men nu kommer jag ifrån ämnet.

Och då har jag inte ens nämnt ”So Young”, ”Animal Nitrate” eller ”Metal Mickey” än. Ja, Suede är en klassisk debut. Men med facit i hand inte Suedes bästa album. Åtminstone enligt min egen ringa uppfattning.

Bonusmaterialet bygger vidare på urvalet från nyutgåvan 2011, och kompletterar demoversionerna med en handfull radio-sessions och några ”monitor”- respektive ”rough”-mixar. Konserten från The Leadmill i Sheffield, som ingick på dvd:n 2011, finns med här också, fast nu bara som audio. Och precis som med den senaste Coming Up-boxen delar jag ut minuspoäng för upputsade bootleg-inspelningar. Dvd:n innehåller sex tv-framträdanden samt en ny intervju med Brett och Bernard.

Så frågan blir: behöver man så här mycket Suede? Å ena sidan är svaret förstås alltid ”ja”. Å andra sidan behöver man absolut inte den här nyförpackningen om man redan äger utgåvan från 2011. I synnerhet som en del material från 2011 faktiskt saknas här.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

The Slashes – ”My Empty Case”

Gillar ni Interpol, Editors, The Smiths och Echo & the Bunnymen? Då är det en …