Thursday , July 18 2024

Datashock – Kräuter Der Provinz

Betyg - 8

8

Psykedeliskt krautrockband som lyckas låta 70-tal till 100%

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Bureau B

2003 i tyska Saarlouis bildades det musikaliska kollektivet Datashock. De har medverkat på över 30 plattor, men du har förmodligen inte ens hört talas om dem. Det är inte konstigt. Datashock är så okommersiella det går att vara och frågan är om Kräuter Der Provinz kommer att ge bandet något genomslag i Sverige heller?

Gillar du flummig musik? Svarar du nej på den frågan kan du sluta läsa nu. Datashock sysslar nämligen med krautrock och psykedelia, de improviserar fram sina låtar, av de sju spår som Kräuter Der Provinz innehåller är fem av låtarna över 10 minuter långa och ingenting här är så inställsamt att man ägnar sig åt banaliteter som refränger och sångtexter. Men man sjunger ibland, eller rättare sagt, frambringar orala ljud och märkliga mönster med hjälp av röster. Det mesta är dock helt instrumentalt. På den här plattan medverkar åtta musiker, men kollektivet står under ständig förändring, så man vet aldrig hur många personer som kommer att lira på nästa skiva och man vet aldrig hur nedrökta de kommer att låta då. Men man vet att Kräuter Der Provinz är en riktigt flummig skiva som mycket väl kan tilltala fans av Amon Düül, Neu, Erlkoenig, Eulenspygel och Guru Guru t.ex. Datashock lyckas låta väldigt mycket 70-tal och då detta var krautrockens absolut mest livsbringande period känns det helt rätt att kollektivet upprätthåller det tyska arvet och med den äran dessutom! Den här plattan är en riktigt skön tripp att ta, och dessutom en drogfri sådan. Kollektivet själva kallar sin musik för ”neo-hippie-spook-folk” och faktum är att det epitetet ger en rätt bra bild av hur det låter. Kräuter Der Provinz betyder ungefär ”provinsens örter” och det är väl en titel man får tolka lite som man vill. Detsamma gäller låttitlar som ”Hullu gullu, wir liefern shizz”, ”Im zuchtstall der existenzhengste” och ”Spirituelle enthaltsamkeit im sandwichverfahren”. Ja ni fattar, Datashock är så långt ifrån melodiradio, Idol och melodifestivaler man kan komma. Tack gode Gud för det!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …