Wednesday , June 19 2024

Fricky – Aqua Aura

Betyg - 8

8

Svensk hiphop när den är som bäst.

User Rating: Be the first one !
Fricky: Aqua Aura
Skivbolag: Random Bastards.

Fricky från det norrländska kollektivet Random Bastards är en underlig figur på den svenska hiphopscenen. Med sin norrländska dialekt, nasala röst och oklara stil sticker han ut mer än någon annan.

Erik Friman har utvecklats mycket sedan skivorna med Broder John. Från att ha gjort daterad 90-talsrap, som hade mer gemensamt med Penga Per än Mwuana, har Fricky nu blivit en av Sveriges trendigaste artister.

Likt många andra svenska rappare idag rider Fricky på en dancehall/afrobeat/reggeaton-våg. Till skillnad från de flesta andra är dock Fricky riktigt bra. Hans humor och finess skiljer honom från mängden.

Frickys sångstil och artisteri för tankarna till en annan svensk trendsättare, Lorentz. För likt Lorentz verkar Fricky ta mer inspiration från musik utanför än i Sverige. Båda skiljer sig från den överartikulerade rappstilen som har varit regerande på svensk hiphopscen.

Fricky har själv beskrivit sig som genrelös. På Aqua Aura glider han fram över Von Haartmans lysande trap- och dancehall-produktion utan problem. ”Fricktown” är en ”One Dance”-liknande bop. Von Haartman härmar här dancehall-konnässören Drakes producenter genom att krydda avslutningen med sjungen nonsens som loopas för ultimat danseffekt. På titellåten påminner Fricky om Lil Uzi vert när han kombinerar melodiös sång med basig trap. Kronan på verket är förra årets hit ”Hon Få Mig” som är lika medryckande som konstig.

Ibland är konstigt bra, speciellt i Frickys fall. Det här är svensk hiphop när den är som bäst.

Om Morgan Storesund Skarin