Tuesday , April 23 2024

Sofia Härdig – Changing The Order

Betyg - 7

7

Spännande musik i gränslandet av industri, kraut, rock och avantgarde.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Solaris Empire/ Border

Nyligen kunde man läsa en tysk intervju på nätet där Sofia Härdig räknade upp sina favoritartister. Listan såg ut så här: Alan Vega, Suicide, Birthday Party, Einsturzende Neubauten, Nick Cave, Neu, Can, Faust, Laurie Anderson och Lizzy Mercier Descloux. Undertecknad kastade sig förstås genast över Changing The Order.

Att det är skillnad på att influeras och att kopiera de grupper man influerats av är Sofia Härdigs nya album ett bra bevis på. Changing The Order låter inte som någon av de grupper hon räknade upp i den tyska intervjun, men när man lyssnar till albumet kan man samtidigt förstå att hon inspirerats av de nämnda artisterna. Musiken är – åtminstone delvis – i samma anda. Men istället för att kalkera redan befintlig musik har Härdig skapat sin egen, personliga grej. Hon har skrivit samtliga låtar själv, hon sjunger, lirar gitarr, synt, har programmerat trummorna, arrangerat stråkar och gjort i stort sett allting själv. Dock har några andra musiker improviserat till hennes sånger och hon har sedan klippt, klistrat, fixat och donat med dessa improvisationer. Resultatet har blivit en rätt ödslig och kall platta där den elektroniska ljudbilden dominerar rätt hårt. Jag har lyssnat flera gånger på den här skivan och den fascinerar mig på ett outgrundligt sätt, men jag vet samtidigt inte om jag älskar eller bara gillar den. Inom en snar framtid hoppas jag få se och höra Härdig live, vilket kanske kan ge mig de sista nycklar jag behöver till Changing The Order. En sak är i alla fall säker, det händer en hel del i låtarna trots att den baseras på upprepningar och en rå, rockig känsla av intensitet och ihärdig puls. Är det något som förenar Härdigs musik med banden som influerat henne så är det just den industriella, mekaniska och avantgardistiska biten som även återfinns hos band som Suicide, de tyska krautlegendarerna Can och Neu, samt Einsturzende Neubauten. Detta, samt viljan att utforska och skapa nytt, gör Changing The Order till en spännande platta där konstmusik och rock förenas till något egensinnigt.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

spelautomater

Spelautomaterna med de bästa soundtracken

Spelautomater på nätet har förändrat spelplanen för casino på nätet under de senaste 15 åren. …