Wendy McNeill – Hunger Made You Brave

Betyg - 8

8

Ett färgrikt, mångfacetterat folk noir-album som utspelar sig i himlen

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Startracks / Border

Wendy McNeill ömsom sjunger, ömsom viskar, ömsom pratar och Hunger Made You Brave blir till en spännande, musiksatt saga för vuxna. Skivan startar där förra konceptalbumet slutade och trots att jag inte har hört den förra fascineras jag tveklöst av nykomlingen.

Wendy McNeill kommer ursprungligen från Kanada, har spelat in sitt album tillsammans med svenska musiker (Andreas Nordell, Erik Nisson, Christoffer Lundquist) i AGM:s studio i Stockholm, vilket tyder på att sångerskan bor i Sverige. Hon kallar själv sin musik för ”space folk”, men det funkar med folk noir eller modern folkpop också. Här möter dragspel och ståbas syntar och man lyckas verkligen förena moderna, spejsade sound med mer traditionella uttryck och får det hela att mynna ut i en spännande, intressant och tilltalande djungel av ljud och melodier. Plattans tolv låtar sammanflätas till en helhet som gör det nästan onödigt att plocka ut specifika favoritlåtar, men jag måste likfullt tipsa om ”The binding of Fenrir” som jag tycker står ut extra och som absolut förtjänar att släppas som singel. Å andra sidan är ”The robin´s request” nästan lika underbar, och… ja, som sagt, man bör nog inte gå den vägen. Bäst är att lyssna på hela skivan i ett svep, då den kommer bäst till sin rätta när man gör på det viset. Wendy McNeills förra konceptalbum, For The Wolf, A Good Meal utspelade sig mestadels under havet medan Hunger Made You Brave istället utspelar sig i himlen. Tyvärr medföljer inget texthäfte till mitt recensions-ex så jag går inte djupare in på texterna här, men McNeill har skrivit en hel del om innehållet på sin hemsida, så kolla gärna där om ni vill ha ytterligare information om tankarna bakom konceptet. Annars går det absolut lika bra att bilda sig egna bilder och tankar om innehållet medan man lyssnar. Personligen föredrar jag att göra det, då fantasifulla skivor blir ännu bättre av ens egna fantasier.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …