Thursday , June 20 2024
Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.
Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.

Mariam the Believer live på Fasching

Mariam the Believer spelade på Fasching och Zero var där.

 

Mariam the Believer, eller Mariam Wallentin, som hon egentligen heter, har en lång historia i musiksvängen. Utöver att ha spelat med namnkunniga artister såsom Lykke Li, Rebecka Törnqvist och Deportees har hon även spelat in material som medlem i duon Wildbirds and Peacedrums. Men det är med hennes soloprojekt Mariam The Believer som hon besökte Fasching under påskhelgen.

 

Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.
Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.

 

Fasching var, trots att det var påskafton, helt slutsålt. Att det var slutsålt var inte konstigt, Mariam Wallentin vet hur man levererar musik med både kraft och känsla. På scen var det riggat för fullband, men det skulle dröja innan medlemmarna i hennes kompband kom upp på scen. Konserten tog sig nämligen sin början i den EP med titeln Soft Moon, som släppts nu i dagarna.

 

Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.
Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.

 

Den körs i sin helhet i ett inledande akustiskt set, vilket enbart ackompanjerades av synth och Steinway-flygel. I sin helhet var detta den perfekta invigningen på hennes spelning. Genom att gunga in oss i publiken i lågmäld och på ett sätt komplex popmusik. En liten förvarning bör även läggas gällande denna artikels bilder, att behöva knäppa bilder i takt med musiken för att inte störa ger inte alltid det bästa resultatet.

 

Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.
Mariam the Believer live på Fasching den 31 mars 2018. Foto: Enrst Adamsson Borg.

 

Efter invigningen av EP:n följde en paus. När denna var slut fick vi med hela bandet på scen och kunde avnjuta Mariam The Believers senaste skiva i liveformat. Denna del av jazzmusiken i Sverige är något speciellt, kanske framförallt för att den tar bitar av den som vi dödliga mest tycker låter som oljud och tar ned den på jorden så vi förstås. Ett fantastiskt stycke musik levererat en påskafton 2018.

Om Ernst Adamsson Borg