Courtney Yasmineh – High Priestess And The Renegade

Betyg - 7

7

Författarinna och indie/DIY-artist får till finfin stilmix på ny skiva.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Courtney Yasmineh

Courtney Yasmineh är en mångsidig amerikanska med tilltalande, personlig sångröst som själv skriver sitt material, och High Priestess And The Renegade är en platta med flera stilar som hon lyckats pussla ihop fint. Det här är inte fösta skivan Yasmineh har gjort, men det är den senaste och kanske den bästa hittills.

För en del artister räcker inte en konstform till riktigt. Courtney Yasmineh har under ett decennium skrivit sånger, turnerat och gett ut plattor, men på sistone kan hon även titulera sig författarinna, då romanen A Girl Called Sidney: The Coldest Place, skrivits av henne. Boken kom ut förra året och tre till i romanserien kommer att ges ut framöver. På sin nya skiva bjuder Courtney Yasmineh på 11 låtar, samtliga skrivna av henne själv. Musikaliskt är detta en mix av rock, pop, folk, soul och lite av varje. Tillsammans med multiinstrumentalisten, producenten och sångaren Rob Genadek lyckas sångerskan och gitarristen Yasmineh binda ihop alla sina influenser till en väl fungerande helhet. Musiken är enkel att ta till sig, vi pratar traditionellt sångskrivande här och lyriken är djupt personlig, men likfullt allmängiltig. Samtidigt är låtar och inte minst refränger som dem i ”Tower card” och ”Hey Lulu” grymt lätta att ta till sig. En lyssning och de sitter där, två lyssningar och de borrar sig in, tre och man lär inte glömma dem i första taget. Detsamma gäller den närmast klassiska soulballaden ”Tangled web” som lika gärna kunde ha komponerats i Detroit på 60-talet som idag. Gripande sång och ett stort, känsloladdat uttryck i den, svår att inte uppskatta. Mer lättsam i uttrycket är poplåten ”Remedy” med sin tralliga lilla återkommande sångramsa som nästan gör den till en barnlåt, om det inte vore för sångtexten. Och så där fortsätter det: varierat, väl framfört, tilltalande och skönt att lyssna till, om än inte nyskapande på något vis.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Gamma Vortex och TUKT intar Charles Dickens i Helsingborg  

Charles Dickens Bar & Scen i Helsingborg har på senare år gjort en storsatsning på …