Project Pitchfork – Akkretion

Betyg - 7

7

Inte bandets bästa album, men fortfarande kvalitet över medelbetygen.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Trisol Music / SPD

Det tog den tyska trion Project Pitchfork 27 år att nå fram till sitt 17:e studioalbum. Akkretion är ännu en melodiös dark electroplatta och Peter Spilles sjunger mörkt, hest och inlevelsefullt som brukligt. Visst är innehållet guld i vanlig ordning, men inte fullt lika lysande guld som på förra albumet Look Up, I´m Down Here.

Få band av idag har så konstant hållit så hög kvalitet så länge som Project Pitchfork från Hamburg. Akkretion är inget undantag, även om den inte hör till gruppens absoluta höjdpunkter. Här är melodirikedomen stor, låtarna är ofta vackra på sitt eget bisarra vis, men bandet lyckas inte riktigt variera sig i så hög grad som jag hade hoppats på efter förra studioutgåvan. Lite för många av låtarna går i ungefär samma tempo för att den där riktigt grymma mångsidigheten och dynamiken ska infinna sig, men Akkretion är verkligen ingen dålig platta. Det är bara det att Project Pitchfork tidigare skämt bort oss med så sanslöst grymma album att kraven på gruppen blivit ohyggligt höga. Fansen lär dock, än en gång, bli tillfredsställda med den nya musik som tyskarna framför här. Låtar som läckert dansanta ”Good, you are distant”, ödestigert vackra ”Good night death” och distinkt rytmiska ”The collision” skämtar man inte bort i första taget. De är genomtänkta, snygga, mörka, svängiga och framförda med bra driv och ett fläskigt sound. Texterna manar till eftertanke och analys. Spilles sjunger som att vartenda ord är viktigt. Intensitet saknas således inte. Sammanlagt bjuds det på tio spår här och i vanlig ordning medföljer ett gediget cd-häfte med texter och foton. Det finns även en annan utgåva av plattan att ta till om man förutom detta material är sugen på ett bonusspår, samt remixer på fyra av skivans låtar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …