Finiflex – Bonus Freaks

Betyg - 9

9

Komplett lysande. Ett musikaliskt solsken i vårens snöslask.

User Rating: Be the first one !

Ja jäklar vilket påskägg jag fick i år! När långfredagen drog med sig grå himmel och snöslask över Skåne så lyste i alla fall mejlkorgen som solen när det damp ner ett promotionmeddelande från Finiflex HQ. Inte nog med att där fanns besked om kommande platta, med det mystiska namnet Suilven, utan bara ett klick bort fanns ytterligare ett smakprov i form av singeln ”Bonus Freaks”.

För mig började resan med de här herrarna i början av 90-talet, när de skönt skruvade videorna till ”101” och ”Forevergreen” gjorde Finitribe till ett välkänt och efterlängtat namn på MTV:s nattprogram. Albumet An Unexpected Groovy Treat var en lekfull och välbehövlig utflykt i ett i övrigt obefolkat ingenmansland mellan techno och syntpop. När sedan ”Brand New” blev singeln som förebådade det massiva mästerverket Sheigra var jag helsåld. Lekfullheten fanns kvar men där det tidigare varit lite charmigt experimenterande hade man nu tagit hantverket ett steg längre med en rejäl basgrogg till köttigt tung dansmusik där rötterna i melodiös pop karvade ut en solklar plats en bra bit upp på min lista över de tio viktigaste plattorna någonsin.

Som vi tidigare rapporterat gick sedan herrarna skilda vägar och återkom först nu nyligen och från och med i år istället som duon Finiflex, vilket även är namnet på studion som John Vick hela tiden drivit i Edinburgh. Att han inte legat på latsidan märks i den ytterligare förfinade produktionskvaliteten på både debuten, mästerverket ”Ta Ta Oo Ha”, under nya bandnamnet och denna uppföljande maxi.

Precis som med föregående singelsläpp tar det inte många sekunder av den radioklippta versionen innan de skotska herrarnas omisskännliga kvalitetsstämpel gör sig gällande i lurarna. Det rullar, gungar och sköljer genom hörselgångarna så man blir närmast tårögd. Finiflex tar det bästa med Finitribe och lyfter det en nivå till.

”Bonus Freaks”, tillsammans med baksideslåten ”Bubbles”, lovar, efter många lyssningar de senaste dagarna, otroligt gott för kommande albumet. Till dess tycker jag de fem låtarna som inkluderas här är väl värda din investering. Du kan köpa dem digitalt eller på röd 12”-vinyl från Finiflex sida på Bandcamp, alternativt strömma dem direkt till din personliga digitala apparat i valfri musiktjänst. Vi bifogar lite utvalda länkar nedan, liksom den sköna videon.

Google Play Music

Apple Music

Spotify

https://www.youtube.com/watch?v=zg7bZcXKpmw

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.