Fletch

Andy Fletcher tillbaka i stor stil med Toast Hawaii

Bildar supergrupp med Alan Wilder och Vince Clarke.

Han ligger bakom konceptet ”Bono”. Han utvecklade Thom Yorkes skäggstubb i ett egenuppfunnet grafikprogram och 3D-printade den. Brian Eno ber honom om råd när han ska köpa julklappar. I vetenskapssammanhang går han under namnet “Elon Musk”. I hemlighet har han skrivit superhits åt andra artister under pseudonymen ”Max Martin” därför att han inte fick utlopp för sin kreativitet i Depeche Mode.

Ja, som den uppmärksamma läsaren redan listat ut (genom att läsa rubriken) är det Andy ”Andrew” Fletcher som nu träder fram ur skuggorna. Tidigare har Daves och Martins egon varit så viktiga för varumärket Depeche Mode att han valt att ta ett steg tillbaka.

Det offentliggjordes idag att coverprojektet Toast Hawaii ges ut som remastrad lyxbox med en biografi som avslöjar Fletchers hemliga liv.

Förklaringen till Alan Wilders långa tystnad är att han och Fletch i hemlighet har restaurerat taperna. I sommar tar duon plattan ut på turné på ambientfestivalerna under namnet Andrew Fletcher All-Stars.

Fletch själv spelar sax (alltså inte saxofon) à la Noel Gallagher, potatisskalare, motorcykelmotor med mera medan Alan Wilder livesamplar och loopar ljuden. Enligt uppgift har kompisen Eno tipsat dem om hur man kan micka upp en jäsande bulldeg, men tekniken är fortfarande under utveckling. Publiken uppmuntras att ta med egna pingpong-bollar.

Vilka covers som kommer att framföras är inte bestämt på förhand och inga repetitioner kommer att hållas. Allt är helt improviserat. Vince Clarke medverkar som dansare i Bez-stil via satellitlänk.

 

April April

 

Text: Fredrik Emdén och Hans-Olof Svensson

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Ny stark singel från Gareth Jones band, Of Love and Lust (OLAL)

Stjärnproducenten Gareth Jones har jobbat med många stora namn, som Depeche Mode, Erasure, Interpol, Nick …