Thursday , July 25 2024

Bronski Beat – The Age Of Remix

Betyg - 6

6

Mastigt men delvis också enformigt remixverk av klassiska 80-talslåtar.

User Rating: Be the first one !
Bronski Beat: Age of Remix
Skivbolag: SFE / Cherry Red,

Att lyssna igenom 3 ½ timmes remixer av Bronski Beats gamla 80-talslåtar är ett hårt – och framförallt enformigt – jobb. Men det är vad som krävs för att ta sig igenom de tre cd-skivor som The Age Of Remix innehåller.

Bronski Beat startade sin karriär med den utmärkta plattan The Age Of Consent 1984. Jimmy Somerville sjöng på den, originellt och själfullt, men lämnade snart bandet för att bilda The Communards. Nästa platta med nya låtar blev Truthdare Doubledare, nu med John Foster vid mikrofonen istället för den karaktäristiske Somerville. Bronski Beat upplöstes och först 1995 kom nästa album, titulerat Rainbow Nation. Förutom dessa tre skivor har diverse samlingar och andra remixplattor släppts och The Age Of Remix får väl, med sin extremt långa speltid, ses som den ultimata av de sistnämnda.

Sedan kan man fråga sig hur kul det är att lyssna igenom ett så här digert album? Själv är jag inte alltigenom positiv till upplevelsen. Vissa versioner är naturligtvis bättre och roligare än andra, men mitt behov av att få Bronski Beat house- och technofierat är tämligen litet och det känns alltför ofta som att sångernas själ begravs under de mullrande trummaskinerna och bortplockade verserna. Att sedan ungefär samma 12, 13 låtar återkommer vid ett flertal tillfällen, om än i olika versioner, gör inte utgåvan mer spännande att lyssna till.

Steve Bronski har varit drivande att hålla liv i Bronski Beat under de senaste 35 åren och står givetvis bakom den här skivan också. Även bandets senaste sångare, Stephen Granville, medverkar på trippeln där tidigare utgivna remixer samsas med nyare och tidigare outgivna varianter.

Den tredje disken innehåller en oavbruten mix av remixar, cirka 70 minuter lång i sin helhet och utan uppehåll mellan låtarna, gjord av Bronski Beats programmerare Ian Donaldson, här namngiven under sitt alias Sordid Soundz. Personligen tycker jag att han har lyckats bäst med att bevara bandets själ. Som dansmusik betraktat fungerar mycket på det här trippelalbumet utmärkt, men när det gäller att lyssna på skivan koncentrerat gör jag det helst portionsvis framöver.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!