Wednesday , February 28 2024

Calexico – The Thread That Keeps Us

Betyg - 7

7

Fina poplåtar med några riktigt höga berg och inga djupa dalar.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: City Slang / Playground Music

Calexicos nya album är inspelat i norra Kalifornien och innehåller femton poplåtar, mer eller mindre. Den mexikanska mariachi- och westernfilmsmusik de gjort sig kända för lyser rätt mycket med sin frånvaro här, men The Thread That Keeps Us är likväl en trevlig upplevelse.

Inga spår på The Thread That Keeps Us är helt värdelösa, men här finns ett par låtar som verkligen står ut och höjer sig över alla andra. Jag tänker på poppärlorna ”The town & miss Lorraine” samt ”Girl in the forest”. Dessa andas så mycket tidigt 60-tal att jag riktigt kan se framför mig hur Roy Orbison, iförd sina svarta solglasögon och bakåtkammade hår, står bredbent i en tidstypiskt designad studio och sjunger dem rätt in i de amerikanska hemmen via tv-rutorna. Fullt lika bra blir ingenting annat på den här plattan, men visst är latingunget i ”Flores y tamales” trevligt, den dansanta funken i ”Another space” påminner en del om saligt insomnade bandet Talking Heads, korta och instrumentala ”Unconditional waltz” är ett fint litet stycke, baserat på en trumpetmelodi, och jag är klart svag för mörkt rockiga ”Dead in the water” med sina coola gitarriff och Trump-kritiska text. Utöver dessa överraskningar innehåller plattan en tämligen jämn lunk av trevliga poplåtar med trevliga melodier. Särskilt spännande är det kanske inte, men det konstnärliga hantverket kan man inte klaga på. Däremot är ljudet på den här plattan rätt sunkigt. Det låter dovt och instängt och drar givetvis ner helhetsupplevelsen och därmed betyget något. Calexico har hållit på så länge (sedan mitten av 90-talet) att de borde ha kunnat förhindra den fadäsen. Det är dock inte så illa att man inte kan njuta av låtarna, och nog är väl de ändå huvudsaken?

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …