Kyle Carey – The Art Of Forgetting

Betyg - 8

8

Tredje albumet från Kyle Careys mångsidiga smörgåsbord av folkmusik.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Riverboat / World Music Network

Folksångerskan Kyle Carey är tillbaka med en ny platta och hon håller stilen. The Art Of Forgetting är minst lika bra som föregångarna Monongah och North Star, så det finns ingen orsak att bli besviken. Tvärtom: Carey har gjort det igen! 

The Art Of Forgetting startar keltiskt med det vemodigt fina titelspåret, får en gungande, mer jazzig atmosfär i och med ”Siubhail à rùin” som ligger tvåa på plattan, och sedan dukas ytterligare tio spår upp på detta musikaliska smörgåsbord av diverse folkmusikaliska traditioner. Kyle Carey finner inspiration i irländsk och gaelisk musik, i de stilar som spelats i bergen i Appalacherna i många generationer så som bluegrass, country och gospel. Hon kallar själv sin egensinniga musikmix för ”gaelisk americana”. The Art Of Forgetting är inspelad i Louisiana, producerad av mångfaldiga Grammyvinnaren Dirk Powell och gästar gör bland andra Rhiannon Giddens (bakgrundssång), John McCusker (fiol) och Mike McGoldrick (flöjt). Nämnda och övriga musiker kommer från Louisiana, Skottland, Nederländerna, Nashville, Irland och North Carolina. Den här plattan är Kyle Careys tredje och den håller hög kvalitet, såväl musikaliskt som låtmässigt och Kyle Careys sång känns fullkomligt självklar. Hon överdriver ingenting, visar inte upp sina färdigheter som skrytobjekt. Istället anpassar hon sin sång efter varje enskild låt och får den att låta så självklar, så lätt och smidig. Hela plattan andas innerlighet och stilfull elegans, en jordnära känsla som man lätt tar till sig. Ni som uppskattat hennes tidigare album kommer falla ännu en gång och ni som inte hört hennes tidigare album har nu tre plattor att se fram emot och njuta av.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …