Trummor & Orgel – Indivisibility

Betyg - 9

9

Ännu ett oemotståndligt instrumentalverk från Uppsalabröderna.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Cosmos Music / Border

Indivisibility är titeln på en ny, grym platta med bröderna Anders och Staffan Ljunggren. Under namnet Trummor & Orgel fortsätter de att utforska sina instruments möjligheter, men framförallt har de komponerat och framfört nio nya lyckade låtar.

Första gången jag såg Trummor & Orgel live (någonting jag rekommenderar alla att försöka göra) lirade de i Vinterviken tillsammans med legendariska Bo Hansson. Ni vet, han som gjort Sagan om Ringen, Ur Trollkarlens Hatt, Mellanväsen och andra svenska mästerverk från 70-talet. Det kunde knappast bli bättre: en solig augustieftermiddag, ölen flödade, naturen prunkade, filtar i gräset, och goda vänner var samlade för den musikaliska seansen. Bo Hansson avled i april tre år senare. Trummor & Orgel fortsatte sin musikaliska, instrumentala bana med att lira live och ge ut plattor. Indivisibility (underbar språklekstitel) är brorsornas nya heta wax och gamla fans kommer gå bananas av lycka, medan nya fans tillkommer, upptäcker bandet och inser vilken guldgruva av toner de tidigare missat. Det fina med sådana missar är att de går att åtgärda i efterhand, och varför inte starta med just Indivisibility för att sedan leta sig bakåt i skivskörden? Indivisibility bjuder på 9 nya låtar som antingen kan tas emot med vässade öron, pannan i djupa veck och hjärnan i full koncentration, eller som loungemusik att ha på i bakgrunden under förfesten, dansa till a´ la 60-talsdisco i vardagsrummet, eller bara digga för att det helt enkelt låter jävligt bra. Det är ditt val. Det fina med Trummor & Orgels progressiva mix av pop, jazz, psykedelia och folkrock är att den har alla dessa nivåer, att den förmedlar så mycket känslor och samtidigt är så svängig med så enkla medel: bara trummor, orgel och synth. Inget mer behövs. Jämför gärna bandet med föregångare som Merit Hemmingson och Hansson & Karlsson. Var och en har sin stil, sitt sound, sin originalitet. Samtliga gör världen och inte minst Sverige till ett bättre ställe att leva.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Cecilia Nordlund gästar den utmärkta podden Vibrafonen

Vill ni ha något intressant och trevligt att lyssna på när ni ligger på stranden? …