Thursday , April 18 2024

Momus – Create 1: Procreate

Betyg - 7

7

Momus tidiga produktion återutges av Cherry Red.

User Rating: Be the first one !
Momus Create 1: Procreate
Skivbolag: Cherry Red Records.

Momus album på Creation Records återutges av Cherry Red i remastrat format med bonusspår och intervjuhäfte. Först ut är The Poison Boyfriend (1987), Tender Pervert (1988) och Don’t Stop the Night (1989).

Den skotske indieprovokatören Nicholas Currie blev snabbt en bisarr kultfigur bland estetpoppare och twee-snören när han i mitten av 80-talet lämnade postpunkgruppen The Happy Family och inledde sin solokarriär. Efter debuten Circus Maximus på él Records 1986 följde en rad album på Creation, varav de första tre utgör samlingen Create 1: Procreate.

Det är listiga, intellektuella (och så ordrika att melodierna inte riktigt orkar bära upp alla stavelser) texter framförda med pratsång och plinketiplonk-gitarr i folkstil. Inspirationen är hämtad från Brel, Brassens, Bowie, Gainsbourg och Jake Thackray. Sakta, gradvis börjar det smyga sig in trummaskiner, sequencers och elektropop.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för om de här skivorna känns ofärdiga därför att Momus inte hade hittat sin stil än, eller om problemet är just att han hade hittat den och inte hade omdöme nog att tona ner den lite och börja tänka mer på melodier och refränger. Men mer om det i nästa del av den här serien, Create 2: Recreate.

The Poison Boyfriend (1987)
Bästa låt: dragspelstangon ”Violets”
Bästa Momus-titel: ”Sex for the Disabled”
Bonusspår: ”Ballad of the Barrel Organist”, ”Third Party, Fire and Theft”, ”Hotel Marquis de Sade”
Betyg: 6

Tender Pervert (1988)
Bästa låt: den episka ”ung skotsk popestet undervisas i poesi, japansk svärdsteknik och kvinnofientlighet av äldre fadersgestalt”-balladen ”The Bishonen”
Bästa Momus-titlar: ”The Angels Are Voyeurs”, ”A Complete History of Sexual Jealousy (Parts 17-24)”
Bonusspår: ”Righthand Heart (acoustic)”, ”Murderers, The Hope of Women”, ”What Will Death Be Like?”, ”Eleven Executioners”
Betyg: 7

Don’t Stop the Night (1989)
Bästa låt: indie-elektropoppiga kulthiten (med ackorden lånade från Charles Aznavours ”Hier Encore”) ”Hairstyle of the Devil”
Bästa Momus-titlar: ”Trust Me, I’m a Doctor”, ”How Do You Find My Sister?”
Bonusspår: ”Morality Is Vanity”, ”Gilda”, ”Monsters of Love”
Betyg: 7

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)