Wednesday , July 17 2024

Vanilla Fudge – Live At Sweden Rock 2016 – The 50th Anniversary

Betyg - 9

9

Ett extremt lyckat 50-årskalas av legendariska musiker

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: M.I.G. / Border
Skivbolag: M.I.G. / Border

Konserten med klassiska rockbandet Vanilla Fudge på Sweden Rock Festival 2016 tillhörde det årets absoluta höjdpunkter. Jag stod längst fram vid kravallstaketet och njöt, medan brorsan fotade bandet från andra sidan staketet. Några av dessa foton finns nu att se i konvolutet till Live At Sweden Rock 2016 – The 50th Anniversary.

Vanilla Fudge var ett av de tidiga psykedeliska, progressiva banden från USA. Deras specialitet var att arrangera om och förvandla kända låtar – inte minst soullåtar – av andra artister till någonting eget och annorlunda. Ibland även till något mycket bättre än originalversionerna. Ursprungsupplagan av Vanilla Fudge bestod av sångaren och keyboardisten Mark Stein, basisten Tim Bogert, sologitarristen Vince Martell och trummisen Carmine Appice. Samtliga i bandet sjöng och samtliga åtnjuter idag legendstatus. På den här skivan medverkar allihop, utom Tim Bogert som efter en motorcykelolycka pensionerade sig 2010. Hans ersättare på bas är Pete Bremy som lirat med Martells soloprojekt och vikarierat för Bogert många gånger sedan 2002. Ingen lär bli besviken på hans baslir här, så mycket är säkert, och inga fans till gruppen har någon anledning att klaga på innehållet till den här skivan/dvd:n. De 11 låtarna är både grymma och klassiska, väl framförda, bandet låter skitbra och spelglädjen är tydligt närvarande. Möjligtvis kunde publiken ha visat sin entusiasm lite tydligare, men vad som skedde på scenen var smått magiskt. Det är således en ynnest att få återuppleva den här konserten och ni som missade att närvara när den framfördes bör absolut ta igen den missen nu. Faktum är att jag uppskattar den här plattan t.o.m. mer än skivorna bandet lirade in under storhetstiden mellan 1967 – 69 och hur ofta brukar någonting sådant ske med gamla band? Det har aldrig hänt mig tidigare i alla fall!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Den där killen – “Helgmusik”

Helgen är på intågande, sommaren har precis startat, solen skiner och alla är glada. Vad kan …