Samuel Hällkvist & Variety Of Rhythm – Samuel Hällkvist & Variety Of Rhythm

Betyg - 9

9

Prog, rock, jazz, electronica? Alla gränser utplånas på detta instrumentala verk.

User Rating: Be the first one !
Skivbolag: Boogie Post Recordings  
Skivbolag: Boogie Post Recordings

Samuel Hällkvist & Variety Of Rhythm är en tripp, en lång musikalisk resa utan paus och uppehåll, baserad på många bitar och improvisationer, inspelade i diverse länder och sammansatta till ett 44 minuter långt stycke som inte lär lämna någon oberörd.

Som ung grabb under det tidiga 70-talet fascinerades jag av annorlunda och avancerade musikaliska verk som pågick i en evighet. Det kunde vara grupper och artister som Yes, Rick Wakeman, Mike Oldfield, Tangerine Dream, Kraftwerk, Emerson Lake & Palmer, John Coltrane, Brian Eno eller Klaus Schulze som på hela skivsidor bredde ut en enda låt. Ja, ibland på en lp:s bägge sidor. Och allt man behövde göra för att hitta nyckeln till dessa nya världar var att blunda och ge sig hän. I och med gitarristen Samuel Hällkvists nya album har en ny sådan spännande värld öppnats för mig och den låter väldigt modern, den har många bottnar, mycket händer i musiken hela tiden, den stannar aldrig, den rör sig på olika vis, åt olika håll, och allt man behöver göra är att lyssna koncentrerat. Varje gång man gör det dyker nya saker upp. Detta mastodontverk är inspelat med musiker från Japan, Sverige, Danmark (där svensken Hällkvist bor), Portugal, USA, Belgien och Frankrike mellan mars 2015 och januari 2017. Hällkvist har hyllats av Roxy Musics gitarrist Phil Manzanera, han lirade på progbandet Isildurs Bane och Steve Hogarths (Marillion) platta från 2017 och han har en också för övrigt imponerande diskografi i ryggen. Vad som imponerar mest på mig är dock att Hällkvist och alla medverkande musiker på denna instrumentala skiva kan blanda in så otroligt många komponenter utan att plattan någonsin förefaller ojämn eller blir tråkig. Det hela är rätt fantastiskt, minst sagt, och den här resan innefattar många känslor, stämningar och överraskningar. Det finns ingen anledning att låta den passera ohörd.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Ny singel från Indochine – “Le chant des cygnes”

Senast vi hörde ifrån Frankrikes storheter, Indochine, var häromåret när de släppte sina båda samlingsskivor …