Sunday , February 25 2024

Clan Of Xymox – Days Of Black

Betyg - 8

8

Clan of Xymox håller sig kvar bland de högsta spirorna på gothtornet.

User Rating: Be the first one !
Clan Of Xymox - Days Of Black, omslag
Skivbolag: Trisol Music / Sound Pollution

2014 slog Clan Of Xymox till med sitt senaste album, den mycket lyckade Matters Of Mind, Body And Soul. Bandets nya Days Of Black är precis lika bra, lika mörk och sorgsen, full av gotisk romantik och syntar som samsas med The Cure-gitarrer.

Tolv nya spår har Ronny Moorings skapat till Clan of Xymoxs nya album och som titeln avslöjar är det ingen ljusning i sikte i bandets värld av svärta. Extra sorgligt, personligt och verklighetsnära blir det i ”I could´nt save you”, då låten handlar om Moorings far som avlidit. Ni som gillar The Cure, Sisters of Mercy, Bauhaus, The Mission, Joy Division m.fl. och inte har upptäckt Clan Of Xymox ännu, kan jag bara uppmana att göra någonting åt saken. Moorings är grym på att skriva bra låtar och i regel vet han att variera dem utan att frångå stämningen, atmosfären och förväntningarna på hur bra gothrock ska låta. Att syntar är en viktig del av bandets sound gör inte saken sämre, och det är sällan Moorings missar att måla med den melodiska penseln när det är dags att skapa ett nytt konstverk. Days Of Black innehåller hela spektrumet från försiktigt flackande skuggor i titelspåret, till den suggestivt syntstyrda ”Loneliness” som det inte hade förvånat mig om Robert Smith skrivit istället för Moorings, från uppgivet mörka och tunga ”Leave me be”, till nästan EBM-rytmiska och industriellt ljudande ”The rain will wash away” som tonar ut till soundet av åska och spöregn. Men vi får även syntpopig längtan i ”What goes around” och snabbare ”Your kiss” som ligger som näst sista spår på skivan. Den här skivan kommer inte gå varm hos mig nu under sommaren, men i höstmörkret lär jag plocka fram den igen och köra den glödhet.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

“Silent War” – ny singel från Dark Side Cowboys

Dark Side Cowboys, som skämt bort oss med välgjorda mörka toner sedan 1993, släpper en …