Wednesday , April 17 2024

Nick Cave & The Bad Seeds – Lovely Creatures

Betyg - 9

9

Som en hand att hålla när mörkret är för kompakt.

User Rating: Be the first one !

Det bästa ur Nick Cave & The Bad Seeds produktion under åren 1984 till 2014 sammanfattas i boxen Lovely Creatures.

Att berätta för någon utomstående vem Nick Cave är och vad han egentligen har gjort för musikvärlden är inte det lättaste uppdraget man kan åta sig. Jag kan egentligen bara prata om vad han har gjort för mig. Det var som ett uppvaknande när jag hörde Cave för första gången. Även om jag är en tönt ut i fingertopparna och alltid lyssnar efter alla instrument i låten jag hör så har musiken bara varit en bonus i alla Caves låtar. Det är texterna jag fastnat för. Som en hand att hålla när mörkret är för kompakt. Som en hand att hålla när de små glimtarna av ljus träffar dig i ansiktet. Ett stöd i en olycklig kärlekssaga.

Nick Cave & The Bad Seeds: Lovely Creatures
Skivbolag: BMG.

Musiken är väl inte för alla. Så är det alltid. Ingen kan älska allt de hör. Men jag kan svära på att det bara finns ett mycket skralt antal människor som inte kan relatera till Caves texer på ett eller annat sätt. De träffar en rätt i hjärtat, och jag kan bara avundas dig som fortfarande har hela Caves utbud att upptäcka.

Det finns inte mycket jag kan säga om Cave som jag inte redan sagt. Det är gamla låtar och därför inget nytt för mina öron. Jag blev glad över att alla mina favoritlåtar är med på albumet. ”Stranger than Kindness”, “The Weeping Song”, “Red Right Hand”, “Papa Won’t Leave You”, Henry.

För att vara lite ytlig så är det en otroligt fin bok med bilder och text om Nick Caves musikaliska resa. Tre skivor samlat med nästan alla de bra låtarna som han producerat mellan 1984 och 2013. Visst skulle jag önskat att det fanns med fler låtar, men det kan inte vara lätt att välja ut x antal låtar av Caves enorma samling av låtskatter. Så jag klandrar ingen för avsaknaden av ”Lime Tree Arbour”…

Egentligen gillar jag inte samlingsalbum. Jag tycker att sådant är en typisk produktionsbolagsidé, det vill säga ett sätt att tjäna pengar. Men å andra sidan kan jag omöjligt ogilla när det är Caves.

I stort sett är det ju faktiskt en fantastisk produkt. Snygg och originell design och i princip de absolut bästa låtarna som Nick Cave har gjort. Ingenting känns som det Cave skrivit och det spratt som av sockerdricka i benen när jag fick hem albumet på posten. I samlingen finns även en DVD bestående av intervjuer och musikvideos av bland annat ”Red Right Hand” och ”Do You Love Me”?

Och ja, Nick, jag älskar dig.

Om Mathilda Åhs

Kolla även

Lolita Terrorist Sounds – “Curse”

Gillar ni mörk och suggestiv postpunk med vissa Nick Cave-vibbar? (och kanske ännu mer av …