Page – Lägger av

Betyg - 8

8

En musikalisk kompott med något för alla - utom möjligen Christer Björkman.

User Rating: Be the first one !
Bolag: Energy
Bolag: Energy

Februari. Kylan tränger in i märgen och drar med sig immunförsvaret någonstans ner till knäna. Här på Zero har vi Melodifestivalen som vår ständiga ljuspunkt den här årstiden, men i år dök det upp något i brevlådan som vida överglänser SVT:s musikcirkus. Jag pratar förstås om Lägger av, den nya EP:n med Page.

Faktum är att Eddie och Marinas timing knappast kunde varit bättre. Rykten säger nämligen att titelspåret på skivan skickades in som bidrag till nämnda Melodifestival men blev refuserad. Allt vi kan säga är: Christer, hur tänkte du där? Nu fick vi se den totala genomklappningen som utgjordes av De Vet Du eller den pinsamt simpla “I don’t give a” med Lisa Ajax istället. Underkänt för festivalgeneralen!

“Lägger av” är nämligen en riktigt kalasjättebra låt. En klassisk Eddie Bengtsson-produktion med spår hela vägen tillbaka genom Glad, Hallå! och de andra klassiska plattorna till tidiga 80-talets demokassetter. Något för de inbitna fansen, samtidigt som det helt klart är något som hade kunnat gå hem även i tv-sofforna.

Lägger av i övrigt har något för de flesta av mina spretiga musikaliska smaklökar. Det har blivit en musikalisk kompott av sällan skådad omfattning i Page-sammanhang. Daily Planets Johan Baeckström kliver in och gör en remix av “Sånt som inte går” (från förra singeln “Är Det Jag Som Är En Idiot?”). Det är en sedvanligt hyperprofessionell produktion, där man får ursäkta sig med att tro att han lånat Eric Radcliffes studio ett par timmar hösten 82 när Vince och Alison ändå var ute på lunch. Det blir ett kalasfint sväng med hög repeat-faktor. Har du någon minsta nerv för elektronisk 80-talspop kommer du ha svårt att släppa denna solskenshistoria.

Covenant-medlemmen Joakim Montelius är en flitig besökare på de östfrisiska öarna. De har förvisso sol och bad där också men remixen på “Spottar långt” som bär öarnas namn är allt annat än en solskenshistoria. Fast kanske desto mer uppfriskande otippad på en Page-EP. Här får man chans att grotta ner sig i ett rejält mörker där Eddies röst blir ciceron till en hemsökt resa genom en trasig skog av nerblåsta brusgeneratorer. Låten kommer förresten, då i en mer klassisk popdräkt, vara med på kommande platta. Zero har tjuvlyssnat och intygar att det lovar mycket gott även för framtiden.

“Musikälskarversion demo” kallar sedan Eddie sin egen remix av “Det syns ingen snö” som får avrunda EP:n. Vi som sett Page live någon gång de senaste åren känner igen oss och jag vet mer än en som kommer att jubla högt att denna låt fått utrymme i denna moderniserade version.

Lägger av släpps i en extremt begränsad upplaga på 200 exemplar av Energy. Du som inte redan beställt gör alltså klokast i att sätta fart!

Om Petter Duvander

Skribent. Kulturkonsument som bytte Elvis mot Kraftwerk någonstans runt höstterminen 1983. På den vägen är det.

Kolla även

Julian Brandt och Emmon – “Fall into Someone’s Arms”

Julian Brandt är en man med många järn i elden. Vi känner honom från fina …