Frida Andersson – Den Som Letar Efter Guld

Betyg - 7

7

En fin bukett kärlekssånger med finlandssvensk prägel

User Rating: Be the first one !
Frida Andersson - Cover
Skivbolag: Casual Friday Music

Med endast sju låtar och en speltid på 21 minuter är det svårt att acceptera Den Som Letar Efter Guld som en fullängdare. Snarare blir den till något av en förlängd ep-skiva (eller mini-lp som det kallades innan cd-skivan kom). Det bör dock inte hindra någon från att bekanta sig med Frida Andersson och hennes finlandssvenska visor.

Frida Andersson komplicerar inte saker och ting, fyller inte ut sina visor med onödiga musikaliska excesser eller bombastiska ljudmattor. Tvärtom. Hon håller sina visor enkla, akustiska och jordnära, vilket ibland kan kännas mycket välkommet i en värld där allting låter och hörs så mycket och ofta som det bara är möjligt. Den Som Letar Efter Guld blir till en oas i alla dessa ljud och oljud som vi fyller våra vardagsliv med, och oaser behövs… också. Anderssons texter är på svenska, hon sjunger på finlandssvenska och plattan består av tre låtar hon skrivit helt själv, en hon skrivit texten ihop med Maja Sönnerbo till, samt tre covers varav en är Lars Winnerbäcks ”För dig”. Lyriken handlar främst om kärlek och relaterade känslor/upplevelser, de är välskrivna, lätta att ta till sig och spegla sitt eget liv i. Vem har t.ex. aldrig träffat någon dumskalle som ska ändra på en istället för att acceptera/respektera den man är? En sådan person avhandlas i ”En idiot”. Merparten av sångerna är dock skrivna i en förstående, omsorgsfull och kärleksfull anda, om mer positiva relationer. Det hela är framfört med en naturlig närhet, nästan intimitet, och inger en mycket personlig känsla. Oavsett om Andersson framför sina egna sånger eller covers så blir de till hennes egna. På så vis binds alla spår på plattan samman likt en röd tråd av följsamhet och jämnhet.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Upptäck glädjen i att spela musik

Musik är en källa till glädje och kreativitet. Utforska världen av toner och rytmer och …