Basia – The Sweetest Illusion (Deluxe Edition)

Betyg - 7

7

Sophistipop från Matt Bianco-sångerskan.

User Rating: Be the first one !
Basia - The Sweetest Illusion
Skivbolag: Cherry Pop / Cherry Red.

Cherry Red återutger Matt Bianco-sångerskan Basias tredje soloalbum i 3CD-format med instrumentalversioner och mixar.

Omslagsmålningen med lätt obehagliga clowndockor i bakgrunden får mig inte omedelbart att tänka på smooth jazz, den lite snällare kusinen till acid jazz, men lyckligtvis är det ändå där vi har hamnat på Basias The Sweetest Illusion. Wikipedia upplyser mig om att Basia heter Trzetrzelewska i efternamn, vilket kanske förklarar varför hon går under enbart förnamnet, och när jag ser att hon varit sångerska i självaste Matt Bianco får jag skämmas över min bottenlösa okunskap.

The Sweetest Illusion är sophistipop och smooth jazz som får Paul Wellers The Style Council att låta som death metal. Och inget fel i det, tvärtom. Men det är inte ofta man tänker att det som skulle kunna förhöja min upplevelse av den här skivan är om jag fick höra lite mindre av huvudartisten. Av någon anledning har jag lite svårt för Basias sång.

Som av en ren händelse består CD2 av hela albumet i tidigare outgivna instrumentalversioner där själva musiken mer kommer till sin rätt. Jag brukar inte tycka att instrumentalspår tillför speciellt mycket, men just i det här fallet känns det klockrent att kunna lyssna på musikerna utan sång.

Beatsen i de förlängda dansmixarna på CD3 är i allra högsta grad från mitten av 90-talet, så kom inte och säg att jag inte varnade er.

The Sweetest Illusion är genomsolid på ett musikaliskt plan, men det som gör att jag håller inne med de riktigt höga betygen är att låtskrivandet känns lite generiskt.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

Haircut One Hundred – Paint and Paint: Deluxe Edition

Haircut One Hundred – Paint and Paint: Deluxe Edition

Cherry Pop / Cherry Red återutger Haircut One Hundreds Paint and Paint från 1984 i 2CD-format.