Pete Sinjin – The Heart & The Compass

Review Overview

Betyg - 7

7

Genomtänkt New York-pop i höstförpackning med Pete Sinjin och vänner.

User Rating: Be the first one !
Pete Sinjin
Skivbolag: Hootenanny Arts

Sångaren, gitarristen och munspelaren Pete Sinjin kommer från New York, men höstkonvolutet till The Heart & The Compass med alla gula, fallande löv kunde lika gärna ha fotats i en svensk park. Just nu faktiskt, då detta skrivs. Men det är inte hösten skivan handlar om.

 The Heart & The Compass handlar om kärlek. Det fanns ingen klar tanke bakom temat och titeln var inte heller artikulerad i förväg. Det bara blev som det blev. Pete Sinjin spelade in sina elva poplåtar och upptäckte snart att det var kärlek allihop handlade om. Han upptäckte också att orden ”hjärta” och ”kompass” förekom ett par gånger bland verserna och kom att tänka på att det är så han levt sitt liv: genom att följa sitt hjärtas kompass. Jag gillar debutalbumet Better Angels Radio som Sinjin gav ut 2010. Likaså gillar jag The Heart & The Compass. Mellan dessa album tycks ytterligare två ha släppts, men dessa har gått mig förbi. Som inspirationskällor till det han själv gör nämner Pete Sinjin artister som Rodney Crowell, John Prine, Townes Van Zandt, Beatles, Bob Dylan, Otis Redding och Woody Guthrie, men även punkens DIY-attityd och band som The Jam, Minutemen och Husker Dü har spelat roll. Själv låter han dock inte som någon av förebilderna, tycker jag. Hans musik har inslag av folk, country, soul och rock, men är framförallt medryckande popsånger. Emellanåt dyker singersongwritern Michaela Anne upp och hennes röst ger skivan en extra skjuts på sina ställen. Övriga musiker Sinjin har plockat ihop är inte heller fy skam. Här finns gitarristen och steelgitarristen Rich Hinman (Sara Bareilles, Rosanne Cash), trummisen Tony Leone (Levon Helm, Shooter Jennings), basisten Jay Foote (Lera Lynn, The Lone Bellow) och Dennis Lichtman på fiol och mandolin. Ännu en finfin platta från Pete Sinjin alltså, och nu borde det väl ändå vara dags att slå igenom på allvar, även i Sverige?

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …