Wednesday , July 17 2024

Black Grape – It’s Great When You’re Straight… Yeah

Review Overview

Betyg - 8

8

En så härligt dumslug skiva att man bara blir glad.

User Rating: 4.55 ( 1 votes)
Black Grape
Skivbolag: Geffen / Universal.

Shaun Ryders Manchester-funkprojekt Black Grape återutger klassiska It’s Great When You’re Straight… Yeah (1995) i 2CD+DVD-format.

”Jesus was a black man
No, Jesus was Batman
No, no, that was Bruce Wayne”

(”Kelly’s Heroes”)

Ungefär som Shaun Ryders moderskepp Happy Mondays var Black Grape indie-dansmusik av den typ som uppstår när funken landar i norra England, undrar vart solen tog vägen och inser att den kommer att behöva livnära sig på regn, friterade Mars bars och något mystiskt pulver som sångarens kusin köpte av den där tandlöse typen som brukar hänga bakom Tesco.

När Shaun Ryder drumlar in i ens högtalare likt en upprymd orangutang som förirrat sig in i en inspelningsstudio efter att ha länsat pillerskåpet hos veterinären, infinner sig en visserligen kemiskt förstärkt, men ändå så ren glädje. Ryder är en om möjligt ännu sämre sångare än Ian Brown, men lyckan är ändå, eller just därför, så ren och total  – ”joyful and triumphant!” – när han slirar runt tonerna utan minsta avsikt att råka träffa någon av dem ens i förbifarten.

”Don’t talk to me about your big big heroes” (”Kelly’s Heroes”)

Innan man fattar det själv står man där och Bez-dansar med maniskt uppspärrade ögon medan man greppar i luften efter maracas som inte finns. Eller okej, kanske inte bokstavligt. Men tanken finns där. Redan från det warholskt kolorerade porträttet av Carlos Sjakalen är It’s Great When You’re Straight… Yeah en så härligt dumslug skiva att man bara blir glad.

”My wife’s lactating and i’m spectating – it’s a football thing” (”England’s Irie”)

CD2 i den expanderade nyutgåvan inleds med ett mini-set från Brixton Academy. Versionen av ”Kelly’s Heroes” är ganska avslagen, men det tar gruppen igen på inspirerade ”A Big Day in the North”. Det är sällan som en sångare faktiskt låter bättre genom att imitera Johnny Rottens nasala gnäll, men på Black Grapes cover av Sex Pistols ”Pretty Vacant” live från TFI lyckas Ryder med just detta.

Lyckligtvis är min tolerans för drum&bass-mixar från mitten av 90-talet väldigt hög, men varning utfärdas om du är överkänslig för kavalkaden av beats från Goldie och Danny Saber. Även singlarna ”Fat Neck” och den inofficiella EM-låten ”England’s Irie” med Joe Strummer och Keith Allen finns med. DVD:n innehåller ett antal TV-framträdanden från Later with Jools Holland och Top of the Pops samt videorna till ”Reverend Black Grape” och ”In the Name of the Father”.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)

Kolla även

C88

Various Artists: C88

1988 var en brytningstid inom den brittiska popscenen. Den mycket inhemska C86-vågen höll på att …