Saturday , February 24 2024

UB40 – Unplugged / Greatest Hits

Review Overview

Betyg - 5

5

Snällreggae för parmiddagen, men en pava rödtjut ingår tyvärr inte.

User Rating: Be the first one !
UB40 Unplugged
Skivbolag: Universal.

Snart 40-åriga (som band) reggaegiganterna UB40 från Birmingham släpper en dubbelsamling med Unplugged på CD1 och Greatest Hits på CD2.

Unplugged innehåller som väntat ”Red Red Wine”, ”Kingston Town” och ”Rat in Mi Kitchen” samt ”Baby Come Back” med Pato Banton som gästartist. I pressmaterialet gör gruppen själva ett stort nummer av att det är första gången som de presenterar sin musik akustiskt och hur oerhört annorlunda resultatet blev, men, tja… Jag vet inte om de lyckades med mer än att bli ett snäpp mer slätstrukna, vilket i och för sig är ett konststycke som utan tvivel krävde en icke ringa hantverksskicklighet. Bandets reggaeversion av Prince-klassikern ”Purple Rain” förbigår jag med tystnad.

Greatest Hits är elbasen åter inkopplad och jädrar vad de rockar loss. Eller nej, nu skämtade jag lite med er. Hitsdelen börjar förstås med ”Red Red Wine” och det väsnas inte precis så att tapeterna släpper nu heller. Men lite mer liv i luckan blev det. ”Kingston Town” och ”Rat in Mi Kitchen” finns med här också, och självaste Chrissie Hynde gästar på ”I Got You Babe” och ”Breakfast in Bed”.

UB40 är inte på något vis direkt dåliga, men de är ju inte precis spännande heller. Det är snällreggae som säkert passar som bakgrundsmusik vid parmiddagen. I samband med utgåvan lanserar UB40 för övrigt även ett rödvin, därför att varför inte. Närmare bestämt rör det sig om en Bordeaux Supérieur i ”limited edition”, minsann. Vad vinet heter? Gissa en gång.

Om Hans-Olof Svensson

"A truly charming journalist" – Ray Cokes (MTV)