Wednesday , May 22 2024

Jesse Dayton – The Revealer

Review Overview

Betyg - 9

9

Rockig gitarrcountry av Texas-son med stabilt sound och attityd.

User Rating: Be the first one !
Jesse Dayton - Revealer, omslag
Skivbolag: Blue Elan Records

Det sista man tänker på när man ser omslaget till Jesse Daytons The Revealer är country, men det är just vad det är. Tuff, rockig, traditionell amerikansk country, och ibland ren rock n roll, så missa inte den här plattan. The Revealer är en varierad, rå, ruffig och riktigt högkvalitativ käftsmäll.

Jesse Dayton har lirat gura live och på plattor med countrylegendarer som Waylon Jennings, Ray Price, Willie Nelson, Johnny Cash, Johnny Bush, Kris Kristofferson och Glen Campbell, men också med punk- och rockband som Supersuckers, på Eddie Spaghettis soloplattor, med Mike Ness från Social Distortion och X. Själv solodebuterade han 1995 med Raisin´ Cain som blev etta på americanalistan i Staterna. Jesse Dayton är alltså en jävel på gitarr och The Revealer är till stor del en gitarrplatta, vilket gör den så köttig och tuff. Dayton sjunger med stabil barytonröst och hans låtar går verkligen inte av för hackor. Jag känner mig lätt euforisk av att lyssna på The Revealer. Det känns som en lottovinst att ha upptäckt plattan och jag kommer tveklöst söka mig tillbaka för att se om Daytons tidigare skivor är lika klockrena som denna. The Revealer är inspelad i Houston där Dayton började sin bana som 18-årig skivartist och han inleder albumet med coola ”Daddy was a badass” som sätter ribban högt direkt. Den följs upp av ”Holy ghost rock n roller” som är en stänkare i stil med vad Jerry Lee Lewis gjorde som ung och besatt. Därefter kommer ”The way we are” som påminner lite om Waylon Jennings stuk, och sedan rullar det på med svängigt rockiga ”Eatin´ crow and drinkin´ sand”, lugnare ”Possum ran over my grave”, Rockpile-aktiga ”Take out the trash”, svängiga ”3 pecker goat” och så vidare. Tolv spår avlossas från höften och i stort sett samtliga gör mig till en lyckligare människa. Köp plattan och bli en sådan du också!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …