Thursday , February 29 2024

New Model Army – Winter

Review Overview

Betyg - 6

6

Stabil ny platta från postpunkigt veterangäng.

User Rating: Be the first one !
New Model Army - Winter, omslag
Skivbolag: Ear Music/ Playground Music

Sedan 1980 då New Model Army bildades i engelska Bradford, West Yorkshire, har man gett ut sex liveplattor och tretton studioalbum. Winter är alltså New Model Armys fjortonde studioplatta. Den ende medlem som varit med i bandet från början är dock sångaren, gitarristen och kompositören Justin Sullivan.

När detta skrivs befinner sig New Model Army ute på en Europaturné som varar in i december. Passande tidpunkt, med tanke på skivans titel. Tyvärr tycks inte Sverige vara med bland länderna som besöks den här gången om ingenting förändras under resans gång. Tyvärr, därför att Winter är en oväntat bra platta från gruppen. Jag imponerades inte speciellt av Between Dog And Wolf som kom förra året, men med Winter har Sullivan och kompani tagit ett rejält kliv uppåt på min intresse-stege. Inte så att jag hejdlöst fallit pladask för plattan eller att jag tycker att varenda låt är fantastisk, men här finns många låtar som skär sig rakt in i systemet vid första lyssningen, några som sakta men säkert växer sig starka, och så resterande som fulländar den känslomässiga helhet jag tilltalas av. Joe Barresi (Soundgarden, Tool, Queens of the Stone Age) har mixat Winter och bandmedlemmarna har själva producerat den. Det hela har landat i en rockig råhet, trots att låtarna håller midtempo som snabbast. Det här är således ingen punk- eller metalplatta, men spår som ”Drifts”, ”Devil” och ”Born feral” gungar på bra ändå. Säger man att de tretton låtarna inger ett halvlugnt eller halvrockigt sväng med fokus på texterna, så beskriver det skivan bäst. De inbitna fansen lär inte rynka på näsan åt Winter och det är inte helt omöjligt att gruppen lyckas skaffa sig ett gäng nya lärjungar också.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!