Wednesday , May 22 2024

The Search – Songs About Losers

Review Overview

Betyg - 6

6

Finstämd, melankolisk pop från en mellanstor stad i Sverige.

User Rating: Be the first one !
The Search - Songs About Losers, omslag
Skivbolag: Adora

Uppsalabandet The Search har existerat sedan 1999, ursprungligen under namnet The Silverslut. 2004 bytte de till The Search och sedan starten är det bara sångaren och gitarristen Razmig Tekeyan kvar. Songs About Losers är trions åttonde album och skivan har fyllts till bristningsgränsen med låtar.

Sjutton sånger och en speltid på över timmen ger givetvis skivköparen valuta för pengarna, rent kvantitativt, men kvalitativt då? Tja, Songs About Losers är en tämligen jämn platta, så det finns goda chanser att hitta pärlor både här och var i musslan. Musikaliskt får The Search mig att tänka på 80-talsband som The Smiths, främst för den utmärkta sången och melankolin i låtarna, men också på de många andra brittiska gitarrband som dök upp i efterdyningarna av The Smiths enorma framgångar. När Uppsalabandet ökar tempot dyker även associationer till The Cure upp emellanåt, och det skulle förvåna mig mycket om dagens The Search inte låtit sig inspireras tämligen mycket av dessa och andra 80-talsband. Förutom Razmig Tekeyan består The Search av Viktor Thylwe (bas och datorer) och Rickard Engström (trummor och percussion) och albumet är mastrat av Magnus Lindberg medan bandmedlemmarna själva producerat. Ljudmässigt låter det hela mycket bra, och en grå, regnig dag som den då detta skrivs, fungerar bandets sorgsna och mjukt svängiga popmusik väldigt väl. Ibland går man ifrån den rena gitarrpopen, som i ”I live in a train station” och ”Lost in a city” och det är väl här Thylwes datorer kommer in i bilden och syntar till ljudbilden lite extra. Jag gillar att man gör så, istället för att helt förlita sig på gitarr-bas-trummor. Songs About Losers förändrar kanske inte min värld märkbart, men det är en fin, trevlig popplatta, full av fina, trevliga popmelodier, och ibland behöver man inte mer än så för att må bättre än nyss.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …