Saturday , April 20 2024
The Great Discord

The Great Discord – Linköpings nästa rockexport?

Linköping är het som rockstad för tillfället. I kretsen kring Ghost får flera andra band draghjälp med sin internationella karriär. Mycket talar för att The Great Discord kommer att bli nästa rockband från staden som slår stort.

Nyligen gav Linköpingsbandet Ghost ut sin nya EP Popestar och många menar att låten “Square Hammer” är det bästa bandet har gjort. På sina turnéer har de låtit kompisarna i dödsbluesbandet Dead Soul agera förband och kanske är The Great Discord nästa Linköpingsband som får draghjälp i sin karriär genom Papa Emeritus III och hans namnlösa gastar.

Den som lyssnar noga på Ghosts nya EP kan höra en kvinna sjunga på både Imperiettolkningen “Bible” och Eurythmicscovern “Missionary Man”. Rösten tillhör Fia Kempe från The Great Discord, och hennes insats har hyllats på nätet av fans till Ghost, som nu fått ytterligare ett band att hålla ögonen på.

– Jag känner killarna i Ghost väl och så fort jag fick förfrågan kände jag att det skulle vara roligt att ställa upp på det. Det var kul att få göra en Eurythmicslåt. Vi gick in i studion och körde och jag wailade mig blodig. Det kändes som att vi hittade en väldigt schysst feeling direkt i “Missionary Man” så vi tog inte många tagningar alls på den låten, utan det är verkligen den direkta känslan jag fick som visar upp sig på EP:n.

– Med “Bible” ville vi åt den där maffiga, pompösa avslutningslåten och det känns som att vi hittade helt rätt där. Det var ett kanonsamarbete även med producenten Tom Dalgety som var skicklig och rolig att jobba med, så det gör jag gärna igen, säger Fia.

Tillsammans med trummisen Aksel Holmgren utgör Fia den kreativa motorn i The Great Discord. I juni 2015 släppte bandet debutalbumet Duende, som följdes upp av EP:n Echoes i september samma år. Övriga medlemmar är André Axell på gitarr, Gustav Almberg på gitarr och Rasmus Carlson på bas. Närmast på schemat står att skriva färdigt låtarna till uppföljaren som beräknas släppas nästa höst. Och så vill de ut och spela mer. Hittills har de bara hunnit med fyra spelningar i hemstaden samt ett gig på South by South West i Austin och en spelning ihop med Dead Soul i London. Den 1 oktober uppträder bandet på Palatset i Linköping, men efter det finns inga fler datum spikade. De har skrivit på för ett amerikanskt bokningsbolag och nu jobbar de med att hitta en bra bokare i Europa.

– 2017 ska bli The Great Discords turnéår är det tänkt. Vi har lite grejer på gång i vår och sommar som vi hoppas kommer att bli bra. Vi håller på och planerar för fullt, men som man vet i den här branschen kan man aldrig lova något förrän man i princip står på flygplatsen, säger Fia.

Om Tobias Pettersson

Kolla även

Belphegor-Getaway-2015, index-bild

Getaway Rock Festival 2015

Så var det dags att återigen placera Gävle på festivalkartan, och i år var det …