Saturday , February 24 2024
New Feelings på Debaser Strand den 3 september 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
New Feelings på Debaser Strand den 3 september 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Tella Viv och New Feelings på Debaser Strand

Zeros Ernst Adamsson Borg gick på Tella Viv och New Feelings och fann såväl Talking Heads-inspiration som diskantdrivna gitarrsolon.

New Feelings på Debaser Strand den 3 september 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
New Feelings på Debaser Strand den 3 september 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

1977, mitt under punkslamrets storhetstid, släpptes en skiva som hade ett lite annat sound i staterna. Skivan var röd och på omslaget stod det två ord, ett kolon och två siffror. Tilläggas bör väl att texten på den röda bakgrunden var grön. Bandet är vid det här laget ganska givet, det är givetvis Talking Heads jag talar om.

Spår två på detta utmärkta album heter ”New Feeling”. Det ena bandet som spelade på Debaser lördagen den 3 september råkade även dela namn med denna låttitel. Bandet själva hävdar dock att namnvalet inte har något att göra med låttiteln från 77. Nåja, lite har det nog spelat roll ändå, för jag gissar att just den där plattan har gått varm när bandet New Feelings har haft sina kreativa låtskrivarmöten.

Inte helt oväntat låter New Feelings ganska lika Talking Heads. Men de låter inte lika på ett plagierande vis. Snarare motsatsen. Scennärvaron av gitarristen och tillika sångaren är underbar, likaså är hans otroligt diskantdrivna gitarrsolon. Med gungande basgångar, synthiga effekter och smattrande trummor ger resten av bandet också en välljudande backup till frontmannen.

Något annat som New Feelings verkar ha plockat upp från 1977 är att det på den tiden rådde stor brist på både internet, Spotify och Soundcloud. Det går helt enkelt inte att lyssna på dem, varken före eller efter konserten. Men för ett stort fan av förgångna tider måste jag säga att det på något vis känns lite uppfriskande. Men en liten CD eller dylikt skulle ändå vara trevligt att ha i samlingen. Om en sådan dyker upp återstår att se, just nu kan en bara hoppas.

Tella Viv på Debaser Strand den 3 september 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.
Tella Viv på Debaser Strand den 3 september 2016. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Bandet som New Feelings var förband till heter Tella Viv. Ett stockholmsband som så många andra band kan kategoriseras in i facket indiepop/rock. Till skillnad från New Feelings har Tella Viv tagit vara på de möjligheter som internet ger och finns både på Spotify och Soundcloud.

Av det Tella Viv släppt tycker jag personligen att merparten är väldigt välljudande. Stabilt och tillräckligt intressant för att lyssna vidare. Men konserten bjöd inte riktigt upp på samma sätt. Till och från blev känslan att varje bandmedlem höll på med sin egna lilla konsert och samspelet halkade efter. Nya singeln ”Resources”  rockade dock på rätt bra och verkade även tillfredsställa publiken. Fler gig lär det dock bli och Ac/Dc beskrev hur man når framgång bättre än jag själv kan 1975: ”It´s a long way to the top if you wanna rock n roll”.

 

Om Ernst Adamsson Borg