Wednesday , February 28 2024

The Veils – Total Depravity

Review Overview

Betyg - 8

8

Skivbolag: Nettwerk Records/ PGM CD Betyg: 8 David Lynch, Paolo Sorrentino och Tim Burton är fans till The Veils och vem kan hålla det emot dem?

User Rating: Be the first one !
The Veils - Total Depravity, omslag
Skivbolag: Nettwerk Records / Playground Music

Nya Zeeländska och brittiska The Veils har jag inte hört sedan The Runaway Found kom ut 2004. Därefter har bandet gett ut tre album till, ett par ep:n, en massa singlar och så nu, mörka, maniska och utmanade Total Depravity. 

Skivomslaget till Total Depravity är en målning av italienska konstnären Nicola Samori som bör kollas upp av er med intresse för udda konst. Således passar omslaget fint till The Veils musik, då den också är udda. På tal om konst kommer bandets sångare, pianist och gitarrist Finn Andrews att medverka med musik till David Lynchs nya Twin Peaks-serie som kommer nästa år. Själv är Finn son till keyboardisten Barry Andrews från XTC och Schriekback. Hans far har också lirat med tunga artister som David Bowie, Iggy Pop och Robert Fripp. The Veils däremot har slagit sig ihop med El-P från Run The Jewels som producerat Total Depravity tillsammans med Finn Andrews och Atom Greenspan. Den sistnämnde har i sin tur producerat bland andra Nick Cave & The Bad Seeds, vilket inte känns mer än ett par stenkast ifrån The Veils musikaliska uttryck. Det här är mörk, dov, knastrig och såväl vacker som hotfull musik. Kalla det alternativrock, konstrock, indie, postpunk eller alltihop på en gång, det är experimentellt, annorlunda och mystiskt, men håller sig inom ramarna för melodiösa sånger och för rockmusik, om än ingen traditionell sådan. Mina tankar när jag lyssnar går bl.a. till Iggy Pops The Idiot, nämnda Nick Cave, men också Throbbing Gristle, The Gun Club och Einstürzende Neubauten, men The Veils är inga kopior. Däremot har låtarna samma kraft att dra med en ner känslomässigt som kvicksand har fysiskt. Mycket älskvärt album.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Mats Hedberg - Solo Elements

Mats Hedberg – Solo Elements

Ännu ett album med elegant gitarrmusik från EBow-mästaren Mats Hedberg. Som titeln Solo Elements klargör …