Saturday , June 22 2024

Kent – Best of

Review Overview

Betyg - 7

7

En viktig samling för de oinvigda Kent-Svenskarna.

User Rating: Be the first one !
kent - Best of - omslag
Skivbolag: Sony Music

Vad ska en samlingsskiva med Kent vara bra för, alla låter finns ju i spellistor på Spotify? För mig personligen betyder den bara fyra nya spår och inte mycket mer. Tror dessutom att bandet själva ser på denna skiva på samma sätt, för detta känns som en skivbolagsprodukt.

Den spelar ändå en viss roll om man ser på Kents ställning i svenskt musikliv. Alla känner till dem men många svenskar kan inte ens nämna en låttitel med bandet. Därför är denna samling viktig. Att ge alla en möjlighet att upptäcka denna fantastiska musikskatt som Eskilstuna-gruppen skapat. För vad man än tycker om Kent så kommer låtar som ”Sverige”, ”Utan dina andetag” och några till att spela en stor roll i svenskars liv vare sig de vill eller inte.

Låtvalet på Best of är bra, visst kan man sakna en del personliga favoriter men som helhet beskriver den gruppens karriär och utveckling på ett bra sätt.

De fyra nya låtarna överlever förväntningarna men den som väntat sig nya klassiker får drömma vidare. Det handlar mer om några överblivna spår, helt okej men du kan lika gärna spela En plats i solen eller Tigerdrottningen några varv till. Här är min reflektion efter de förta genomlyssningarna.

”Terapi”
Påminner lite om  soundet på Tillbaka till samtiden och är en lågmäld, svängig historia om kriser och ångest. I låten ger gruppen svar till alla som anser att deras musik låter likadan från låt till låt med textraden ”Vi skriver likadan musik men våra tolkningar av verkligheten skiljer sig som natt och dag”. Den får mig at le stort då meningen förklarar mycket av deras storhet. Det är texterna som lyft gruppen!

”Nostromo”
”Nostromo” är en bok och även namnet på rymdskeppet i filmen ”Alien” och båda förekommer i texten. Låten har en klubbig rytm och texten handlar om förlorade ideal. Textens innehåll känns igen och ”Nostromo” är inte den bästa gruppen gjort på temat men helt okej. 

”Om du visste vad du ville”
En stark ballad som borde platsat på senaste skivan Då som nu för alltid. Den är något Depeche Mode-influerad och innehåller såväl handklapp som gospelkör.

”Silver”
En elektronisk popdänga om ett mobbingdrama från 1982 med en enformig synthtrumma där Jocke Berg sjunger och får svar av en kör. En stark avslutning på en fantastisk låtskatt eller…

Vem hinner först med att hitta gruppens överblivna demos?

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.

Kolla även

Familjen – nya albumet, “Nerver av tvål”, ute

Hässleholm fortsätter att leverera. Denna gång i form av Familjen, alias Johan T. Karlsson, som …