Thursday , April 18 2024

The Coal Porters – No 6

Review Overview

Betyg - 6

6

Den alternativa bluegrassens flaggskepp är tillbaka efter fyra år.

User Rating: Be the first one !
The Coal Porters - No 6, omslag
Skivbolag: Prima Records

The Coal Porters inleder No 6 med youtube-hiten, tillika hyllningen till The Ramones: ”The day the last Ramone died”. Detta till bluegrass/folkkomp med fiolsolo och en text som tyder på långvarig kärlek till punkbandet. Kanske är texten inte så överraskande, trots allt? I alla fall inte om man vet vem Sid Griffin är.

The Coal Porters tillhör de där kultiga banden inom folk, bluegrass, indie och keltisk musik. Mycket tack vare Sid Griffin förstås, mannen som tidigare var sångare och gitarrist i hyllade 80-talsgruppen Long Ryders. Idag har han bytt gitarren mot mandolin, och sjunger gör de flesta i The Coal Porters. Bandet hävdar att de är det första alternativa bluegrassbandet och vem vet, kanske är det så? De flesta uppfattar nog inte skillnaderna i alla fall, då många grupper mixar genrer som dessa nu för tiden. Förutom Griffin består bandet av skotten Neil Robert Herd på gitarr och sång, Paul Fitzgerald vars egensinniga banjoteknik ska ha kopierats av många andra instrumentalister i England, och Andrew Stafford på hängbjörk. Sist men inte minst har man den skolade Kerenza Peacock på fiol och sång. Hon har gett ut två framgångsrika plattor med klassisk musik tillsammans med Paul Weller och turnerar för närvarande i Adeles band. Lyckliga festivalbesökare kan ha haft nöjet att se The Coal Porters på Hultsfredsfestivalen där de uppträdde 1998, men det kräver i så fall att personerna i fråga ingick bland de 40 ynka personer som närvarade vid rätt scen den gången. I dagsläget skulle de knappast dra så lite folk. Jag uppskattar bandets förra platta, Find The One från 2012, och No 6 – producerad av John Wood, legendarisk folkrockproducent som står bakom album med Fairport Convention, Nick Drake, Beth Orton och Squeeze – är inte mycket sämre, den.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: Colin And The Clouds - Golden Age Of Confusion

Colin And The Clouds –  Golden Age Of Confusion

Ingen heter Colin i Colin And The Clouds, men det är ett bra och väldigt …