Nachtmahr – Kampfbereit

Review Overview

Betyg - 8

8

Finfin, hård industritechno från Österrikes enmansband Nachtmahr.

User Rating: Be the first one !
Nachtmahr - Kampfbereit,omslag
Skivbolag: Trisol Music / SPD

På senare tid tycks Thomas Rainer ha blivit mer omskriven för uniformerna på scenen och på skivomslagen, än för musiken. Synd, med tanke på att han under namnet Nachtmahr (mardröm på svenska) ger ut ena höjdarplattan efter den andra. Kampfbereit är inget undantag. 

Gång efter annan har jag läst hur Thomas Rainer får kritik för sina ”nazi-aktiga” uniformer. Rainer själv svarar ideligen att det inte handlar om nazism, utan om en uniformsfetisch han har, samt om militarism. Han var själv militär under några år innan musiken tog överhand. Kritiken får honom dock inte att hålla tillbaka sin fetisch. Istället tycks han provocera än mer för varje platta som ges ut. Således innehåller den första upplagan av Kampfbereit, som släppts i bokformat, en mängd färgbilder på en uppklädd Rainer och hans uniformsklädda kvinnor. Även skivans sångtexter finns med, och formatet är väldigt attraktivt, oavsett om man har Rainers läggning eller inte. Likaså är den industriella techno som albumet innehåller. Rainer har beskrivit Nachtmahr som sin mer maskulina, hårda sida, medan hans andra band, dark wave- och gothbandet L’Âme Immortelle, ger honom utlopp för hans mjuka, feminina sida, och här piskas det på bra i låtar som tunga ”Krieg und frieden”, medryckande och hitbetonade ”Tanzt für mich” som inleder skivan, den ondskefullt repetitiva ”Gegen den strom” med sin mörka atmosfär, det maniskt pumpande titelspåret, och den amfetaminsnabba, hårt dansanta ”Wir sind die toten” där en kvinnlig röst ersätter Rainers sång. Mycket av det övriga materialet är också storartat, och endast balladen ”Unsterbliche opfer” som avslutar plattan känns malplacerad. Men det är inte så väsentligt, det viktiga är de 10 låtar som kommer före den och de rockar hårt!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!