Sarah MacDougall – mångsidig musikalitet med starkt raffinerad finess

En artist full av talang och kreativitet med ett ursprung från Malmö men utflyttad till Yukon numera. Hon har precis avslutat sin turné i Europa. Vi talar givetvis om den flersidiga musiktalangen Sarah MacDougall. Zeros skribent får en stunds spännande reflektion över hennes lysande artisteri när han möter henne i den skånska hemstaden.

Vad var det som gjorde att du började med musik?
– Jag vet inte riktigt. Min pappa och jag har under många år lyssnat på musik tillsammans. När jag sedan var 7 år så provade jag på att ta lektioner i elorgel och dragspel. Fast jag tyckte redan då att de instrumenten inte var speciellt roliga eller coola. Det var först vid 10 års ålder som jag träffade rätt i mitt sökande efter ett optimalt instrument. Mamma hade en gitarr som inte gick att stämma. Gitarrläraren tvingade då mina föräldrar att köpa en ny. Hon motiverade det med att säga att en vidare utveckling av min talang behövde ett instrument i bättre skick. Mitt starka intresse för att skriva låtar kom också tidigt in i mitt liv. Som tonåring bildade jag sedan mitt första rockband. Därefter har det inte funnits någon återvändo för min utstakade bana i livet. Det är att skapa musik som gäller för mig, berättar Sarah med ett stort leende på läpparna.

Hur skulle du definiera din musikstil?
– Det får bli ett öppet svar på den frågan. Jag har fastnat med lite mer tyngd för genrerna new wave och folkmusik. Men jag influeras även av rock, pop och rapmusik. Min musikstil domineras i första hand av att jag är låtskrivare. Jag skulle beskriva mig själv som “en fingerplockande och synthig singer-songwriter”. Artister som inspirerar mig är bland andra Bob Dylan och Neil Young.

Hur har din bakgrund från Kanada påverkat ditt skapande?
– Min kanadensiska härkomst har påverkat hela mitt liv. Jag bor i Kanada numera. Det gör till exempel att det känns naturligt för mig att skriva på engelska. Jag står med en fot i Kanada och samtidigt med en i Sverige eftersom jag är bördig från båda länderna. Det påverkar mig också förstås. Det gör att jag känner mig rotlös och rastlös. Jag slits mellan två världar och två länder. Det gör att jag sällan blir fullständigt nöjd.

Om jag har förstått rätt så reser du via dina texter. Vad för resor genomsyrar dina texter?
– Jag reser mycket i mitt yrke som artist, berättar Sarah. Dessutom växte jag upp med en mamma som var flygvärdinna vid SAS. Jag har också rest mellan Kanada och Sverige under flera år av mitt liv. Det finns några resefaktorer som påverkar och har påverkat mitt liv. Jag försöker dock att undvika att skriva om resor, eftersom det är väldigt vanligt att singer-songwriters gör just det. Det jag skriver om med koppling till ämnet är känslor som handlar om hemlängtan. Fast jag skulle vilja säga att mitt liv i ständig rörelse påverkar mig på mer än ett sätt. Det går verkligen inte att skriva när jag är på turné. Jag behöver massor med tid för att det ska bli bra, eftersom det bor en perfektionist inom mig. Andra kan skriva en låt på en halvtimme, men det funkar inte så för mig.

Vad anser du är det bästa med att få skapa din musik?
– Att få vara i processen då jag skriver musik. Att få en idé och sedan gå hela vägen fram till att skriva klart låten. Jag kan till exempel känna starkt inom mig när jag skrivit en bra låt. Det skänker mig enorm belåtenhet. Däremot känns det inte alltid så med avseende på att skriva ett helt album. Jag tycker generellt att de är för långa. Den formen förstör det vackra i låtarna, tycker jag. Det är anledningen till varför just vinylformatet tilltalar mig mer. Då har artisten bara tillgång till ett 40 minuter långt utrymme för sin musik. Mitt ständiga mål är att få till en skiva som lyssnaren vill höra om och om igen. Det funkar dåligt om den är för lång. Jag fick dock kritik från mina lyssnare “att den senaste var för kort”. Men det ser jag som något positivt, eftersom det betyder att folk vill ha mer. Det är den effekten jag vill åt. Jag är även lite gammaldags och gillar album i allmänhet. Visst lyssnar jag också på spår via Spotify, men jag föredrar ändå vinylformatet i första hand, summerar Sarah med ett varmt leende.

2015-08-13-8 - Fotograf GBP Creative. mindrejpgFoto: Sarah MacDougall, Copyright GBP Creative

Om jag har förstått dig rätt, så har det varit en omställning att bosätta sig i Kanada. En av dina låtar handlar om det, Permafrost. Vad var det som ledde fram till den låten?
– Jag hade precis flyttat från Vancouver till Yukon, avslöjar Sarah. Bostaden bestod av en enkel liten stuga djupt inne i skogen ute i vildmarken. Dessutom var det väldigt kallt, -30 till -40 grader Celsius, och det fanns gott om läskiga djur utanför dörren… Jag hade bara en vårjacka, en väska och en gitarr med mig dit.  Det är nämligen vad folk generellt bär i sina dagliga liv i Vancouver. Det blev en rejäl “ögonöppnare” för mig. I Yukon måste folk ta hand om varandra. Man måste liksom känna sin granne för att överleva. Vardagarna är mycket hårda. Det gör människor där ödmjuka. Jag hade också precis gått igenom ett jobbigt uppbrott från en relation. Texten handlar delvis om min före detta partner. I låten försöker jag förmedla den känsla som uppstår precis efter det att man har skiljts åt. Att man just i den stunden kan känna att man inte är värd att älskas av någon annan och känner sitt “mentala bagage” från livet. Min upplevelse av det kalla klimatet i Yukon och mitt känsloläge där blev alltså grunden till hur jag skrev låten.

Vilket av dina album är du mest nöjd med och varför?
– Den senaste plattan, Grand Canyon, från 2015. Det ligger närmare var jag befinner mig nu i min musikaliska utveckling. Jag tycker att jag blir bättre och bättre för varje nytt album. Bandet har också utvecklats ytterligare. Vi har uppnått fler intressanta musikaliska nivåer nu. Svaret på din fråga, Thomas, blir dock annorlunda om du ställer den till mina lyssnare. Mina fans gillar den tidigare skivan från 2011, The Greatest Ones Alive, mer än den senaste. Det handlar bara om att folk gillar olika varianter av musik, helt enkelt.

Du har varit på turné i Europa nyligen. Vilka länder besöktes och vad var det bästa med rundresan?
– Vi besökte Sverige, Tyskland, Schweiz och England. 90 % av våra spelningar blev slutsålda den här gången. Publiken gav mig en otroligt stark boost. Publiken kunde till exempel låtarna utantill, vilket ledde till att folk i publiken sjöng med från start under ett gig. Det kan annars vara lite motigt att spela live inför en publik som till exempel bara består av tre personer… Vi uppnådde dessutom en total harmoni i Tyskland, då trummisen anslöt sig till de övriga medlemmarna i bandet. Skivorna sålde också slut redan efter bara några dagar in på turnén. Jag har, totalt sett under hela mitt liv som artist, aldrig haft en så fantastiskt skön känsla inom mig som på hotellet efter den sista spelningen. Det var verkligen en av höjdpunkterna i min karriär.

Vad kommer härnäst?
– Det blir festivaler i Kanada nu i sommar. De arrangemangen har en ganska fri form med ett blandat musikutbud i programmet. Det blir även en del så kallade “folk festivals”. Sedan ska jag sätta igång att skriva nya låtar. Jag kommer att åka till både Los Angeles och Vancouver för att skapa nya alster. Det ska bli jättekul att få skriva på nytt igen.

Hur når du din publik i Sverige?
– Jag gör intervjuer och är mycket aktiv på Internet i olika former och forum, berättar Sarah. Jag har också ett spännande samarbete på gång i Sverige i samband med släppet av nästa skiva.

_TJS4174 upprättad plud trixa copyrightFoto: Sarah MacDougall på Malmö station, Copyright Thomas LB Johansson TOJ Photography

Du har skrivit en låt, “Malmö i mitt hjärta”, som en kärleksförklaring till Skånes största stad. Varför har du så starka känslor riktade specifikt till Malmö?
– Det hänger ihop med att jag alltid försöker hitta hem och att jag har växt upp i Malmö, förklarar Sarah. Det ligger också en konflikt i mitt liv kopplat till orten. Jag ville bara bort från Malmö när jag växte upp. Jag har nu, inom mig, förlåtit Malmö för den tiden. Jag längtar därför istället hem till Malmö och återvänder så ofta jag bara kan nuförtiden. Jag har tagit till mig staden i mitt hjärta igen. Jag har ju trots allt mina starkaste minnen i livet kopplade till Malmö stad.

Om Thomas LB Johansson

Musik, natur och möten med människor förgyller mitt liv. Jag gillar och respekterar musik när den är som bäst. Hjärta dunkar lite extra mycket för elekronisk musik och noises men det finns så mycket mer inom musiken som ger mig mersmak och väcker min nyfikenhet. Ja, listan över spännande musik i min värld kan göras väldigt lång...

Kolla även

Tragedy Ann – Matches

Tragedy Ann är en lekfull indiefolkduo från Guelph i Ontario som består av Liv Cazzola …