Thursday , April 18 2024
Red Sleeping Beauty

Red Sleeping Beauty – comeback efter tjugo år

Punktering med militärutryckning, dubbdäck på Autobahn och enbart analoga syntar. Svenska Red Sleeping Beauty är aktuella med sitt originella album Kristina, som är gruppens första på nitton år. Albumet är döpt efter bandmedlemmen Kristina Borg, som precis friskförklarats från cancer. Zeros Mathilda Åhs ställde några frågor till bandet, bland annat om just Kristina, tankarna bakom albumet och Red Sleeping Beautys bästa och värsta turnéminnen.

Red Sleeping BeautyHur kommer det sig att ni valt att enbart använda er av syntljud och akustisk gitarr till detta album?

Niklas: Våra första inspelningar till albumet gjordes som klassisk gitarrpop; gitarr, bas, trummor och lite pålägg. Vi tyckte att det lät sjukt tråkigt. Sedan, när Alpaca Sports bad oss om en cover på en av deras låtar, var vi tvungna att prova något annorlunda. Annars skulle vår version ha låtit precis som deras original. Det var då Micke plockade fram sina gamla analogsyntar. Vi kände ganska direkt att det lät betydligt intressantare och kanske till och med lite unikt.

Niklas, du sade ju att låtskrivar- och inspelningsprocessen aldrig varit mer inspirerande än nu. Beror detta på Kristinas fantastiska återhämtning från cancern?

Niklas: Att Kristina nu är friskförklarad är såklart fantastiskt, mycket mer fantastiskt än att vi lyckats få ihop ett nytt album, men hon fick positiva besked först när albumet nästan var färdigt. För mig var det snarare hur vi spelade in det. För de flesta låtarna fick jag relativt färdiga instrumentala versioner av Micke som jag skrev melodier och texter till. Vi sågs nästan aldrig, utan förlitade oss på delade Cubase-filer via Dropbox. I mitt andra band Acid House Kings skriver jag allt på akustisk gitarr, så detta var ett helt nytt sätt att skriva.

Vad har ni för förväntningar på Kristina?

Mikael: Förväntningarna var att det skulle bli en skiva som vi själva är nöjda med och gillar. Och förväntningarna tycker jag blev uppfyllda. Jag är väldigt nöjd med skivan.

Red Sleeping BeautyHur känns det att ni ska spela i Sverige igen efter 20 år? Tror ni att publiken kommer att ge er den respons ni förtjänar?

Mikael: Det var roligare att spela live än jag kommer ihåg. Responsen från dem som tittar har varit bra. Vi vet att vi inte är något fantastiskt liveband. Vi brukar säga att vi varken kan spela eller sjunga. Det viktigaste är att vi har kul och gillar vår musik.
Kristina: Jag har alltid varit väldigt nervös inför liveuppträdanden och tyvärr är det något jag fortfarande märker av. Att stå på scen hör inte till mina favoritsysselsättningar.

Att ni döpt albumet efter Kristina är väldigt fint. Gjorde ni det utan hennes vetskap eller var det ett gemensamt beslut?

Niklas: Det kändes som ett väldigt naturligt namn för albumet, och vi frågade naturligtvis Kristina om det var ok. Vi ville att det skulle vara som en liten mini-hyllning som också indirekt förklarade varför Kristina inte är med på fler än fyra låtar. Och så hittade vi en fantastisk bild på Kristina för omslaget.

Berätta om er värsta och bästa spelning!

Kristina: Jag tycker att alla spelningar vi gjort har varit roliga i stort. Men ibland har vi haft lite otur på resorna dit eller hem. Till exempel körde vi med ett sprucket däck en gång på väg hem från Emmaboda och fick hjälp av ett gäng militärer att fixa punkteringen. Vi har krockat på väg till Kalmar nation i Uppsala, fast inte allvarligt, och så fick vi stå och frysa mitt i natten en vinter utanför en mack i Tyskland när det visade sig att dubbar på däcken inte var tillåtet på Autobahn.

Kristina och Mikael, hur är det att spela med någon man en gång haft ett förhållande med?

Mikael: Nu är det så länge sedan, så det har bara varit kul att träffas igen.
Kristina: Det var så länge sedan, så jag tror varken Mikael eller jag har tänkt på det.

Hur ser planerna ut framöver? Har ni några spelningar bokade? Har ni redan nu planer på att ge ut ännu ett album?

Niklas: Vi spelar på Indietracks i sommar, vilket ska bli superkul! Det ska vara en spektakulärt trevlig festival på engelska landsbygden med bra publik och bra band. Saint Etienne är headliner i år. Vi släpper sannolikt en ny singel senare under året.

 

Om Mathilda Åhs