Thursday , February 29 2024

Pheeyownah – Björk, självständighet och Logic Pro

Pheeyownah
Pheeyownah. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Pheeyownah är en artist med många strängar på sin lyra. Producent, sångerska, låtskrivare, dansare och även filmklippare. Det senare är något som framkommer av den konversation jag överhör när hon kliver in på skivbolaget Labradors kontor på Södermalm. I dagarna är hon aktuell med sitt senaste alster, en EP med titeln zero9zero9, som blir hennes första släpp på ett etablerat skivbolag. I samband med detta hade jag möjlighet till en intervju som kom att handla om Pheeyownahs bakgrund i gospel, hennes musikutbildning på Kulturama och att slå sig fram som självständig artist i dagens musikbransch.

Att testa sig fram för att hitta en fritidsaktivitet är något de flesta gör som unga. Man testar sport, instrument och andra typer av fritidssysslor, för att sedan kunna hitta den rätta aktiviteten för en själv. För de flesta förblir det just något man gör på fritiden. Men för Pheeyownah innebar testperioden något annat. När hon prövat de sedvanliga aktiviteterna inom sport hittade hon till slut den rätta, något så osportsligt som en gospelkör. Då tändes en gnista. ”Det var då jag upptäckte, wow, det här vill jag faktiskt hålla på med”.

”Mitt hemliga mål är att blanda Massive Attack med Erykah Badu”, säger Pheeyownah när jag frågar om hur hon själv skulle vilja beskriva den musik hon gör. En inte helt vild beskrivning. Pheeyownahs musik har en stark elektronisk rytmsektion som står stadigt på en grund av soul och med en stark sång på toppen. Med en touch av både Massive Attack och Erykah Badu, men även av den stentuffa isländska artisten Björk, som Pheeyownah enligt egen utsago skattar högt.

Pheeyownah
Pheeyownah. Foto: Ernst Adamsson Borg.

Slår man ihop de ovan nämnda elementen blir intrycket minst sagt stort. En musik som tränger sig in och påverkar. En drömsk r’n’b som tränger genom mycket, där hennes bakgrund inom gospel och breda musiksmak tydligt sätter sina spår.

Allt som oftast är jag av åsikten att bra högtalare gör musik mer nytta än bra hörlurar. Men i fallet zero9zero9 är jag tvungen att göra ett undantag från den regeln. Musiken gör sig fruktansvärt bra i heltäckande hörlurar, utan störningsmoment från yttre faktorer. Är förutsättningarna rätt sugs man med dessa fyra låtar in i Pheeyownahs kreativa värld, en känsla som många artister misslyckas med att förmedla.

Det finns antagligen lika många vägar till att skapa musik som det finns musikstilar, vilket gör frågan om hur Pheeyownah skapar sin musik än mer intressant, då den består av en så bred skara musikstilar, från gospel till hårda elektrobeats. Enligt skaparen själv lär man sig grunderna i Logic på Kulturama, går in på YouTube för vidareutbildning och sen är det bara att köra. Personligen har jag öppnat Logic en gång och då tog det en kvart innan jag kunde lista ut hur man skulle stänga av det.

Pheeyownah berättar att hon till en början ville ha en samarbetspartner i sitt musikskapande, men hon hittade aldrig någon som riktigt kunde förstå vilken väg det var hon önskade att ta. Det andra alternativet var att helt enkelt ge sig på att göra allt själv, vilket hon lyckades bemästra. På frågan om vad hon gör om hon kör fast i det kreativa skapandet är svaret något lika enkelt som uppfriskande: att ta vara på det material man har och lösa det genom att lära sig det man inte kan. Svaret är något som genomsyrar hela hennes artisteri. Självständig artist som verkar inom sin egen kreativa bubbla, ett koncept som fungerar väl i mina öron. Samtidigt som hon även påpekar att det hjälper mycket att nu ha ett skivbolag i ryggen, vilket hon inte haft vid tidigare släpp.

Idag släpper hon EP:n zero9zero9. Fyra välljudande låtar på en tyskpressad tolvtummare. På frågan om släppet kommer att följas av några livespelningar är svaret oklart; så långt in i framtiden har det inte planerats. Men det är sommar och konserterna haglar tätt. Kanske dyker hennes namn upp på en konsertaffisch någonstans i landet inom en snar framtid. Om så är fallet bör det inte missas, då coolhetsfaktorn är hög.

Om Ernst Adamsson Borg