Richard Ashcroft – These People

Review Overview

Betyg - 6

6

Spretigt album som inte håller hela vägen.

User Rating: Be the first one !
Richard Ashcroft These People
Skivbolag: Cooking Vinyl / Playground.

Den forne The Verve-frontmannen Richard Ashcroft är ute med ett nytt album vid namn These People. Av de tio spåren är ett släppt som singel, ”Hold On”. ”Hold On” är en förhållandevis vanlig poplåt som avhandlas snyggt, men inte mycket mer än så. Den står inte ut som ett mästerverk, men inte heller är den dålig, något som även kännetecknar skivan som helhet.

Genrerna står som spön i backen och det är allt från elektroniskt till rena popballader, till och från även några flörtar med soundet The Verve var med och skapade under 90-talet. De poppiga balladerna fungerar någorlunda, då det mer avskalade ackompanjemanget ger Ashcrofts stämma en skjuts i rätt riktning. Men den breda blandningen av musikaliska ingredienser får albumet att framstå som något spretigt. Få låtar står ut som exceptionellt bra och en viss konsekvens saknas; vad Ashcroft vill uppnå är helt enkelt något oklart. Av de tio sångerna är det få som får en att höja volymen till elva, sitta ned och verkligen djupdyka in i musiken. Men det finns ljusglimtar. Titelspåret ”These People” är, trots en viss avsaknad av musikalisk innovation, ett spår som får mig att höja ögonbrynen och spetsa öronen. Men det räcker inte hela vägen, tyvärr.

Men trots att These People inte riktigt håller hela vägen ska det inte helt avfärdas på grund av lite för stora musikaliska svängningar och en något oklar innebörd. Det är inte ett album som skulle göra sig väl som bakgrundsljud i hissen på ett hotell. Det finns en viss spänning som ibland även lyckas tända gnistan och locka till fler lyssningar. Ashcroft kan sin musik och han står stabilt på en bred grund, vilket märks och hjälper till att göra albumet förhållandevis gångbart, även om det inte är 2016 års mest intressanta utgåva.

Om Ernst Adamsson Borg