Lava Bangs – Quit Continue

Review Overview

Betyg - 6

6

Feministisk alternativrock med punkpondus och gitarrer.

User Rating: Be the first one !
Lava Bangs - Quit Continue, omslag
Skivbolag: Lovely Records

SaraBeata Hagström (Sång, bas) och Sara Eriksson (Gitarr, sång) startade som The Volcano 2010 och gav ut två ep-skivor. Fyra år senare hoppade David Flood (Trummor) på tåget, och trion ändrade namn till Lava Bangs. Quit Continue är göteborgarnas debutalbum.

Det som slår mig först, när jag spelar Quit Continue, är att SaraBeata Hagström har en rätt personlig röst i vissa lägen. Den är inte extremt egen som Nina Hagens, Kate Bushs eller Patti Smiths, men den har sin egen färgton och en hel del attityd. Lava Bangs musik beskrivs bäst som en mix av alternativrock, punk och en gnutta indiepop, med ursprung i 90-talet. Göteborgsbandets sound och uttryck – Henryk Lipp har producerat plattan – påminner om rätt många andra bands, så som Candysuck, Hole, Babes In Toyland, Bikini Kill, men också The Slits och en del av Sonic Youths grejer. En viss igenkänningsfaktor finns alltså redan från början när man lyssnar. Samtidigt lyckas bandet skriva och framföra sina bättre låtar med ett hyggligt mått egen personlighet, medan de sämre, mer medelmåttiga alstren passerar obemärkta förbi. Visst gör Hagströms röstresurser sin bit för att öka originaliteten, men även melodierna och de småknäppa infallen i musiken spelar roll. Något texthäfte medföljer inte skivan tyvärr, men det feministiska budskapet i “I am very angry” och “Little DJ Helper” går fram rätt bra ändå. Emellanåt blir trion lite enformig, förutsägbar och onödigt skränig kanske, men den har knappast orsak att hålla tillbaka eller be om ursäkt för sig, så det är bara att acceptera faktum eller byta låt. Lava Bangs känns inte som något band som bryr sig om vad andra tycker i alla fall, och de kommer med all säkerhet fortsätta att gå sin egen väg.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!