Iris Bergcrantz – Different Universe

Review Overview

Betyg - 8

8

Modern jazz med riktning, fokus och övertygande musikalitet.

User Rating: Be the first one !
Iris Bergcrantz - Different Universe, omslag
Skivbolag: Vanguard Music Boulevard

Fyra jazzfönster, om man inte räknar med några sekunder korta ”Aurora´s anthem”, är vad Iris Bergcrantz bjuder lyssnarna på i och med Different Universe. Den talangfulla sångerskan har skrivit sina alster själv, och en modern jazzattack möter lyssnaren. 

Iris Bergcrantz Quintet består, förutom av sångerskan själv, av Anders Bergcrantz (trumpet, Conn Multi Vider, percussion, körsång), Anna-Lena Laurin (flygel, Fender Rhodes, moog synthesizers), Anders Fjeldsted (el- och dubbelbas) och Johan Kolsut (trummor). Det är medryckande och spännande musik, full av oväntade inslag, som möter öronen på Different Universe och jag tänker att oavsett om du gillar Miles Davis, Jan Hammer, Esbjörn Svensson Trio eller till och med Frank Zappa, så borde Iris Bergcrantz album kunna tilltala dig. Ja, om du nu kan klara dig med en skiva utan elgitarrer förstås. Låtarna på Different Universe är fulla av energi, de attackerar med ett så självklart bett att man inte hinner ducka, och musiken känns märkligt exakt och distinkt, samtidigt som den är full av emotioner och improvisationer. ”If you fail, I´ll always stay”, ”Time was spent” och ”They say…” är alla mellan 6 och ½ till 7 ½ minuter långa, medan det avslutande titelspåret sträcker ut i nästan 13 minuter. Så tro inte att ni får lite musik för pengarna, på grund av att låtarna är få. Tvärtom är speltiden alldeles lagom och ni får kvalitet för pengarna, från början till slut. Den som är rädd för ett evigt, kaotiskt mischmasch av be-bop-solon utan riktning och reson, kan jag också lugna på en gång. Sådant finns inte på Iris Bergcrantz nya album. Här händer mycket, men på ett kontrollerat, fokuserat och genomtänkt vis. Dessutom låter det förbaskat bra!

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Omslag: It's For Us - Out Of Time

It´s For Us – Out Of Time

En bebis jollrar, titelspåret ”Out Of Time” startar och slungar oss direkt in i The …