The Jam – About The Young Idea

Review Overview

Betyg - 7

7

Dokumentärt material och ett tyskt livegig med bandet som återupplivade modsrörelsen.

User Rating: Be the first one !
The Jam - About the Young Idea, omslag
Skivbolag: Playground

När punken kom i 70-talets mitt fick även modsscenen en nytändning. Bandet som kanske mer än något annat axlade modsmanteln efter 60-talets giganter var The Jam, och på de två dvd-diskar som About The Young Idea innehåller, får man delvis stifta bekantskap med bandet live, delvis via en dokumentärfilm.

Dokumentärfilmen About The Young Idea är mycket välgjord, den följer bandet från starten 1972 till dess att gruppen splittras tio år senare. Samtliga medlemmar deltar, inte minst Paul Weller som bjuder mycket på sig själv, liksom många andra viktiga personer i bandets närhet. Det hela känns väldigt ärligt och rakt på sak. Tillsammans med bonusmaterialet som blu-rajjan innehåller får tittaren två timmars underhållning, insikt och kunskap om vad The Jam var och vad de betydde, och i viss mån fortfarande betyder, för många människor. Andra disken, inspelad på Dvd, förevigar en konsert från Tyskland som spelades in för Rockpalast 1980. Den kallas When You´re Young och är tidigare outgiven. Giget bjuder på hela 22 låtar och bildkvaliteten lämnar visserligen en del att önska, vilket inte är så konstigt med tanke på hur länge sedan det var konserten spelades in, men för fans till bandet är denna show givetvis helt nödvändig att lägga till samlingen. Personligen är jag inget The Jam-fan och har aldrig varit. Jag föredrar bandets egna förebilder, The Who, Beatles, Sex Pistols och Dr. Feelgood i mycket högre grad, och förutom några enskilda låtar här och var tycker jag att de skapat tämligen mediokert material, ofta stelt framfört och utan sväng. Men helt objektivt sett är dokumentären både ett intressant tidsdokument, ett historiskt musikdokument och ett utmärkt bandporträtt. I det perspektivet framstår About The Young Idea även som sevärd för oss utan anknytning eller kärlek till bandets musik.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!