Saturday , April 13 2024

Samsas Traum – Poesie: Friedrichs Geschichte

Review Overview

Betyg - 8

8

Rock-opera om nazityskland på Samsas Traums 11:e studioalbum.

User Rating: Be the first one !

Samsas Traum - Poesie, omslagAlexander Kaschte (sång,synthesizer, programmering) och hans mannar är tillbaka med konceptalbumet Poesie: Friedrichs Geschichte som berättar historien om autistiske Friedrich som älskar att skriva poesi, trots att han lever och lider i koncentrationslägret Hadamar i nazityskland.

 Musikaliskt blandar Samsas Traum den här gången delvis gotisk, närmast symfonisk och stråkförsedd hårdrock med mer elektroniska, dark wave-aktiga uttryck, och får det hela att bli en fullt förståelig och fungerande helhet. Historien om Friedrich berättas som alltid i Samsas Traums fall helt på tyska (texthäfte medföljer), men även om man inte förstår språket och därmed inte kan följa med i vad som händer, så förstår man ändå på ett ungefär, tack vare enskilda ord och meningar, intensiteten Kaschte sjunger med, och de stämningar musiken skapar. Ämnet, och det faktum att rock-operan (jo, det är precis så Poesie: Friedrichs Geschichte låter, som en majestätisk rock-opera) utspelar sig under Tysklands mörkaste tid, är kanske inte så konstigt med tanke på vad som skett i Europa och Tyskland under förra året. Flyktingkrisen, det medföljande (nät)hatet, och de blandade känslorna/uppfattningarna om vad som pågår i världen omkring av idag, får albuminnehållet att kännas ytterst aktuellt, relevant och tänkvärt. Själv har jag alltid varit lite svag för Samsas Traum och deras tidigare skivor och Poesie: Friedrichs Geschichte förändrar inte den saken. Alexander Kaschte och hans musik har, trots sitt val att sjunga på tyska, alltid förmåga att nå fram till mig och likaså gör det här, på bandets 11:e studioalbum. (Man har också gett ut 8 samlingsplattor, 7 singel- och ep-skivor, samt två boxar sedan starten 1996).

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!