Heartbreak – Konsten Att Slå Ihjäl Tid (Swedish Powerpop 1979 – 83)

Review Overview

Betyg - 9

9

En guldgruva på cd av det svenska power pop-under som tackade nej till låten ”Skateboard” och gick sin egen väg.  

User Rating: Be the first one !
Heartbreak - Konsten Att Slå Ihjäl Tid, omslag
Skivbolag: Zero Zero Musik & Komik

Pratar man svensk musik från Eskilstuna ropar väl alla Kent. Men en gång i tiden skrek man Heartbreak istället. Med hela 22 låtar målar Eskilstunabandet upp en adekvat bild av sin musikaliska karriär på Konsten Att Slå Ihjäl Tid (Swedish Powerpop 1979 – 83). 

Heartbreak startade under namnet Inferno, blev till Heartbreak Hotel i mitten av 70-talet, och så småningom lät man hotellet falla. Endast Heartbreak blev kvar. Tre album lyckades bandet ge ut mellan 1980 och 1983: I hetaste laget och Ung och gjord av glas som bägge gavs ut på Wave, samt svanesången WOW som EMI släppte. Konsten Att Slå Ihjäl Tid (Swedish Powerpop 1979 – 83) bjuder på smakprov från samtliga lp:n, samt a- och b-sidor från singlar och den tidigare outgivna ”Sista skriket”. Kort sagt: plattan är ett måste i skivsamlingen, åtminstone om man är det minsta intresserad av svensk power pop från den här eran, eller uppskattar pop n´ rock över huvud taget, för den delen. Heartbreak skrev – och skriver fortfarande – sina egna låtar, med svenska texter och klara influenser från Beatles och Velvet Underground, trots att det var Ramones som tände gnistan i början. Personligen höll jag Heartbreak högre än både Noice och Gyllene Tider tillsammans, men trots dåtidens publik och musikskribenternas kärlek blev aldrig Heartbreak lika stora som konkurrenterna. Världen är helt enkelt ingen rättvis plats, och inte musikindustrin heller. Men nu har ni som missade bandets plattor och framfart på 80-talet chansen att täppa till hålen av kulturskymning med låtar som ”Gör va´ru vill”, ”Rock n roll band”, ”Du tänder på pojkar (men älskar med män), ”Vill ha dej”, ”Vill du ha mej får du ta mej som jag är” och ”Min tjej viker ut sig i Fibban”. Fattas det något viktigt på skivan? Jo, jag önskar att underbara ”Hello baby” hade varit med också, men man kan inte få allt, och denna cd innehåller ändå extremt mycket godis.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Melotron – Sverigeaktuella tyskar med nytt album på gång

De har en tjugofemårig karriär bakom sig och har nått beundransvärda framgångar med sin melodiösa …