Saturday , April 13 2024

Synthfestival i Mariestad

Den 13 februari kommer Mariestad få sin egen Synthfestival. Detta i regi av GMP-event med Johan Gotthardsson i spetsen. På Stadt kommer det bjudas på fyra stycken Mariestadband, som etablerat sig både i Sverige och utomlands genom åren. Nu återträffas de i staden där allt en gång började och kommer för första gången någonsin stå på scen tillsammans. Även DJs kommer bjuda på elektroniska popdängor mellan varven.

Här följer en kort introduktion av banden.

Presence of mind
Presence of mind

Presence | of | Mind är electro-pop bandet som varit aktiva sedan början av nittiotalet och släppte sitt första riktiga studioalbum – ”Interpersonal” – den 23 juni 2014.

Presence | of | Mind bildades 1993 av de tre barndomsvännerna Christoffer Lundström, Hannes Ambros och Anders Wallroth i Mariestad. Presence | of | Mind har sedan starten ständigt varit i förändring musikaliskt men kärnan har alltid varit intakt med en egen electro-pop och en stark röst från sångaren Christoffer Lundström följt av en högkvalitativ produktion och melodier signerade Anders Wallroth och Hannes Ambros.

Presence | of | Mind har sedan starten gjort sig ett namn i genren och har genom åren väckt stort intresse runt om i Europa. Presence | of | Mind har varit med på diverse samlingsalbum så som ”Circuit one” och ”Electric sunset”. 2004 kom Presence | of | Mind till final i musiktävlingen “Quest for fame”. Året därefter släpptes EP´n “Between emotions” följt av “Pain of no return” som släpptes digitalt 2011. Lagom till bandets 20-års jubileum släpptes albumet ”One way conversation 93-03” som innehåller låtar och produktioner från deras första tio år. 2012 beslöt sig bandet att äntligen påbörja inspelningarna av sitt första riktiga album. En bättre och proffsigare produktion var grunden och nya influenser letade sig in och allt blev så småning om en tio-låtars kavalkad under namnet ”Interpersonal” som nu äntligen fansen får ta del av. Under 2015 deltog bandet i Sveriges största festival  för synthmusik, Electronic summer. Därefter startade bandet inspelningen, skrivandet och produktionen av nästa skiva som beräknas komma under 2016.

DDR
DDR

DDR grundades år 2000 och består av  Jonas Gamalielsson, sång, slagverk och ljudprogrammering och Mikael Johansson, keyboards.

De tidiga låtarna var starkt inspirerade av Kraftwerk men har på senare tid svängt över lite mer åt det lättlyssnade hållet. Dock fortfarande med en mycket elektronisk ljudbild. De släppte den egna plattan “Code of conduct 2002” 2002 och vid den tiden var gruppen ute och spelade ganska flitigt, bland annat på Göteborskalaset, SAMA och klubben Neostalgia i Lund. Efter en tid i träda uppträdde DDR på teatern i Mariestad 2011 vilken blev en nytändning och nya låtar skrevs. På konserten på Stadt den 13 februari 2016 kommer gruppen framföra ett set med de mest poppiga låtarna för att skapa ett sjuhelsikes sväng med elektriska rytmer och smattrande syntbasar.

Moonlight Cove
Moonlight Cove

Moonlight Cove är en syntpoptrio bestående av Markus Landgren, Mattias Löfroth och Marcus Karlsson. Bandet startade sin karriär på ABF:s Rockskola i Mariestad under mitten av 1990-talet, men det dröjde ända till 2008 innan de släppte sitt första album “Orphans of the Storm”. Både debuten och uppföljaren “Hearts of the World” nominerades till “Årets Synt” vid Manifestgalan på Nalen i Stockholm, och hyllades av en enad syntkår. Bandets musik kan enklast sammanfattas som en mix av A-ha och Pet Shop Boys – uptempolåtar med en gnutta vemod och massor av hoppfullhet.

De senaste åren har bandet hunnit med att turnéra i forna Östtyskland och få sin musik spelad i Litauisk TV.

vv
Virtual Voices

Virtual Voices startade som en rolig aktivitet av “Miller” och “Lazzo” efter Tunaholmsskolans lektioner.  Det var inte synthpubliken som upptäckte Virtual Voices utan inom raggarkulturen där man uppskattade låtar som ”Småberusad”, ”Dricka Dunk” och ”Skräpmaja”  och det dunkades plåt runt om i städerna.

Musiken som skapades var något annorlunda och följde inga mönster som tidigare gjorts. Det var och är, enligt många en kombination av Eddie Meduza och Depeche Mode, vilket ledde till framgången. Fler och fler spelningar bokades på bl.a Elvärket i Mariestad, Icing i Stenkullen (GBG) och senast 2015 på Sveriges största synthfestival ”Electronic Summer”.  Stående ovationer ledde till att det var dags att tacka JA till spelningen 13 feb 2016 i den kära hemstaden Mariestad, där allt började en gång 1993.

På Spotify har Virtual Voices spelats över en miljon gånger, vilket är betydligt mer än vad många av de etablerade synthbanden har. Av dessa låtar har ”Skräpmaja” själv fått en halv miljon spelningar.  Låten handlar om förskolans antihjälte ”Skräpmaja”, som många inom ”Mulle”-skolan stött på och kan förknippa med roliga äventyr. Som alltid dock i Virtual Voices texterna händer saker man inte kan förutse och kan skratta och dansa till!

 

Du kan läsa mer om festivalen på deras facebook event www.mariestadsynth.se

Om Johannes Appeby

Musikintresset tog fart 1990 i och med Violatorkonserten i Scandinavium. Kraftwerk -91 på Olympen i Lund var ytterligare en viktig milstolpe. Därefter fostrad på Arvikafestivalen 1993-2010. Varit med på Zynthec/Zero-resan sedan starten -94 som bland annat lay outare, skribent och kameraman.