Thursday , February 29 2024

Siechtum – Zeiten: Wende

Review Overview

Betyg - 5

5

Siechtums samlade låtskatt på en och samma platta.

User Rating: Be the first one !
Siechtum - Zeiten: Wende, omslag
Skivbolag: Trisol Music / Sound Pollution

Vi börjar med att klargöra ett par saker. Dubbelalbumet Zeiten: Wende innehåller Siechtums tre originalalbum: Gesellschaft: Mord, Kreuz: X: Feuer, och Diagnose: Zeit. Detta är inte black metalbandet med samma namn, utan Thomas Rainer och Joachim Sobczaks dark electro-industri-noise-band som existerade mellan år 2000 och 2001. 

Thomas Rainer (Nachtmahr, L´Âme och Immortelle) och Joachim Sobczaks (Schattenschlag) har kallat samlingsalbumet för Zeiten: Wende, vilket betyder ungefär ” en ny tidseras gryning” och titeln anspelar på den kombination av genrer som Siechtum kombinerade i början av 2000-talet för att skapa något nytt, skitigt, trasigt, aggressivt, men ändå emellanåt dansant. Genom åren har genren sedan finslipats vidare i Nachtmahr, ett band jag finner både bättre och roligare än Siechtum, som i ärlighetens namn är rätt jobbiga att lyssna till, och speciellt då första disken av dessa två. På den andra tar det sig rätt mycket, och det är här det forna experimenterandet med rytmer och oljud börjar förvandlas till lyssningsvärda låtar. Sammanlagt finns nästan 40 låtar på skivan, och ungefär hälften av dessa roar mig inte ett dugg. Då det är bra är det dock väldigt bra, men endast under korta perioder, och samtliga av dessa är förpassade till disk 2. Som ett historiskt dokument inom modern, elektronisk musik är förstås de tre skivorna som ryms inom Zeiten: Wende intressanta på alla sätt och vis, men vissa saker är mer spännande på pappret än i hörlurarna. Det är ungefär vad jag tycker om det här dubbelalbumet. När den här musiken ursprungligen kom var den givetvis mer fascinerande än vad den känns idag, men än så länge låter den allt annat än gammalmodig ändå, även om mycket bättre plattor skapats inom genren under de 15 år som passerat.

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …