Wednesday , April 17 2024

Manifestgalans vinnare 2016

Igår korades årets vinnare på Manifestgalan som hölls på Nalen i Stockholm. Manifestgalan är Sveriges enda oberoende musikgala där pris delas ut för verk skapade det senaste året. Galan arrangeras av Svenska Oberoende Musikproducenter tillsammans med samarbetspartners.

ÅRETS VINNARE!
(Se hela live-sändningen från galan här ovan)

Årets Synt: Agent Side Grinder – Alkimia 
Motivering: För ett album där kontrasterna tillåts flöda fritt, där det minimala möter det bombastiska, det återhållsamma möter det storslagna och det monotona mörkret möter det vackert melodiösa går årets pris i kategorin synt till AGENT SIDE GRINDER.

Årets Dans: Mr. Tophat och Art Alfie! – Samlad årsproduktion (Karlovak)
Motivering: Med en hög produktionstakt har årets vinnare satt tonen och takten för otaliga dansgolv de senaste åren. Egensinnigt smutsig, monoton och dubinfluerad dansmusik bestående av discosamplingar och stadiga rytmer har bidragit till att årets vinnare kommit att bli den dansanta housens främsta fanbärare.

Årets Pop: Amason – Sky City
Motivering: Skivan är variationsrik som en djurpark, men ändå sammanhållen av den där rösten. Den som sträcker sig mellan hopp och förtvivlan, himmel och stad, som är så lätt att älska. Vinnaren i kategorin Pop är ingen debutant, men ändå alldeles ny.

Årets Hårdrock: Saturnalia Temple – To The Other
Motivering: Utan att tumma på sitt unika sound, där återkommande heavyrock-influenser kombineras med tyngd och vibration som kan få berg att skälva, har bandet återigen gjort en esoteriskt välorienterad skiva komponerad med avgrundstoner menade att ta lyssnaren bort, till det vi inte känner till.

Årets Dansband: Blender – Mi amore
Motivering: Vinnaren har med eget koncept, mycket målinriktat, byggt upp ett tydligt varumärke med stark profil. De har en förmåga att ständigt leta fram låtmaterial som förnyar intrycken för lyssnaren och dansaren, samtidigt som de bevarar bandets musikaliska signum och originalitet – där sången är en mycket viktig del. Genom att för första gången själva producera sitt album har de tagit ännu ett stort steg i sin utveckling. Årets vinnare i kategorin dansband är … Blender!

Årets Live: Cleo

Motivering: Årets live är en explosion av energi, närvaro och ett äkta fullblodsproffs till liveartist. När hon kliver på scenen vibrerar luften, och hon har publiken med sig hela vägen oavsett om hon vill skapa dans, lägga schyssta rimes eller knyta näven i luften.

Denna hjärtliga, kompromisslösa och fantastiska artist har under många år harvat land och rike runt för att berika oss med högkvalitativ hiphop. Och det senaste året har verkligen varit hennes år. Vi har sett henne på scener runt om i landet, om inte själv på scenen så har det varit i föreläsningar med Femtastic eller tillsammans med andra storheter.
Hon är en hiphop-matriark, peppens mamma, drottningen av Mästerbotten. Hon är Cleo.

Årets Punk: Arre! Arre! – A.T.T.A.C.K 
Motivering: Årets vinnare har stormat den svenska punkscenen med känsla, intelligens och självklar attityd. Med intensitet och skarpa texter, översköljt av energiska gitarrer, är deras debutalbum en oemotståndlig punkgodispåse med hårda såväl som mjuka bitar.

Årets Visa: Sofie Livebrant – Lighthouse Stories
Motivering: Passion parat med ett stänk galenskap har fört detta poetiska projekt i hamn med musik som glimmar som ljus i mörkret.
Vinnare av årets pris i Kategorin Visa är Sofie Livebrant med Lighthouse Stories.

Årets Musikvideo: Jonas Lundqvist- Vissa nätter  Regi: Kristian Bengtsson
Motivering: Årets bästa musikvideo har med enkla medel skapat ett unikt uttryck vi i juryn aldrig tidigare skådat – nonchalans blandas med intensitet, pondus och lekfullhet.

En entré, en sorti och däremellan ett fantastiskt skådespel med en mikrofon är allt som behövs för att skapa en enastående symfoni av magi.
Jag säger det du vill höra; Årets bästa musikvideo 2015 tilldelas Kristian Bengtsson med videon Vissa nätter.

Årets Indie: Teklafestival
Motivering: Denna festival blev under 2015 den givna mötesplatsen för unga tjejer som gillar musik, robotar och sladdar! Genom ett nyskapande samarbete mellan artisten Robyn och Kungliga tekniska högskolan fick tjejer mellan 11-18 år möjlighet att experimentera och briljera inom teknik och musik tillsammans kvinnliga forskare, tekniker och musiker. Ett viktigt steg mot fler kvinnliga tekniker i musikbranschen!

Årets Rytm: Etzia – Samlad årsproduktion
Motivering: Det vinnande bidraget i årets manifest kategori rytm andas världsklass. Att artisten andas, älskar, sover, äter, pratar, rappar, sjunger, dansar i dancehallens värld råder det ingen tvekan om. Artisten har i många år synts tillsammans med andra artister på Sveriges reggae/dancehall-scen. Med detta kapitel på sin musikaliska resa visar artisten sin ypperliga självklara förmåga att stå på egna ben och äga scenen.
Med EPn Chapter Done och flera ytterligare magiska singlar har vi en vinnare – Sveriges dancehallqueen – ETZIA

Årets nykomling: QNDA
Motivering: Med en stark känsla för dynamik och dramatik samt en dos äkta norrländskt vemod, skapas med minimalistiska uttryck, ett varmt och vackert soundtrack till 2016.

Årets textförfattare: Love Antell – Barn av Amerika
Motivering: En orädd och angelägen textförfattare med stort hjärta. Med örat mot marken har han skrivit en rad texter som sätter ord på en några av vår tids absolut viktigaste frågor.

Årets kompositör: Amanda Werne/Slowgold – Stjärnfall, Glömska
Motivering: En kompositör som med små gester skapar stor och organisk musik som rör sig fritt över tid och rum. För skivorna Stjärnfall och Glömska tilldelas SKAP:s och manifests pris till årets kompositör …

Årets Rock: Snake – Cradle of snake
Motivering: Vid första anblick kan man tro att detta är en trio. En trio med en trummis, en organist och en gitarrist. Men det här är INTE en trummis. Det här är INTE en organist. Och det är INTE en gitarrist. Det är tre TIGRAR som släppts ut ur en bur. Vi vet inte vem som öppnade buren men vi är väldigt tacksamma för det. Äntligen.

Årets Klubb: Verket nattklubb på Nöjesfabriken i Karlstad
Motivering:För sin schyssta musik och de mest engagerade klubbesökarna, som kommer för klubbens grymma musik och sköna känsla. Här har man skapat ett koncept utöver det vanliga som är så mycket mer än bara en nattklubb, och där musiken ständigt står i fokus.

Folk: Filip Jers Quartet – Plays Swedish Folk
Motivering: Med rytmisk vighet, melankoliska folkmelodier och tvära instrumentklanger har fyra fantastiska musiker vispat ihop en gränsöverskridande och värdig efterföljare till landets mest sålda folkmusikskiva genom tiderna, Jan Johanssons ”Jazz på Svenska”.

Hiphop: Mwuana – 1: Spiridon, 2: Collén & Chords, 3: Nibla
Motivering: Efter att ha arbetat med sin musik och sökt igenom sound i det tysta under många år lossnade det ordentligt för årets artist under 2015. I en perfekt symbios mellan rap och sång har han skapat en svensk identitet av ett modernt sound med amerikanska förebilder tillsammans med några av Sveriges hetaste producenter.

Jazz: Per Texas Johansson – De långa rulltrapporna i Flemingsberg
Motivering: En musikant utan dess like, vars virtuositet grundas i en iver och kärlek till musiken och till sina instrument. Med en spelglädje som är så stark att den sprids i rummet har han återvänt till det svenska jazzlivet med full kraft.

Experimentellt: Lars Bröndum – Fallout
Motivering: Analoga och elektriska syntar
Ljud från hela världen
Faller ut incirklade
i en vertikal struktur

Singer/songwriter: Daniel Norgren – Alabursy/The Green Stone
Motivering. För att odla något som skall kunna växa sig stort, starkt och bestående krävs tid, kunskap, förtroende och passion. De mästerliga verken ”Alabursy” och ”The Green Stone” har fått växa fram ur myllan på Västgötaslätten, bortom dagens tid och rum i Daniel Norgrens egna paradis i Rude, utanför Tvärred. Under tio år har Daniel Norgren låtit sitt låtskapande och sin musik växa fram på samma sätt och med albumen ”Alabursy” och ”The Green Stone” har denne ”gördetsjälv”-artist nu etablerat sig som en av de främsta singer/songwriters vi har i landet idag.”

Årets Barnskiva: Lekisjazz – Lekisjazzstandards
Motivering: 
På ett lekfullt och inbjudande sätt öppnar de dörrar till en musikgenre som alla barn borde få chansen att upptäcka. Med ett sväng som gör det svårt att sitta still får vi följa med på ett musikaliskt äventyr bland möss, insekter, kvällströtta spöken och festande krokodiler.

Om Petter Jahnstedt

1994 startade han tillsammans med kollegan Jon Josefsson musikföreningen Zynthec i barndomstaden Skara. Föreningen ledde till både klubbverksamhet och senare även en tidning med samma namn. 1999 bytte tidningen namn till Zero Music Magazine och gavs ut fram till 2010. Idag drivs den som ett webb och TV-media på internet.