Dead Soul – The Sheltering Sky

Review Overview

Betyg - 8

8

Mörkt, maffigt, modernt och mixat så att mycket blir mer.

User Rating: Be the first one !
Dead Soul - The Sheltering Sky, omslag
Skivbolag: Razzia Records / SME 

Electroartisten, producenten och låtskrivaren Niels Nielsen, samt gitarristen, sångaren och textförfattaren Anders Landelius har återigen slagit sina kloka huvuden ihop som Dead Soul och skapat ny musik. Den här gången heter verket The Sheltering Sky och följer upp debuten In The Darkness från 2013.

Dead Souls mix av elektroniskt mörker och bluesbaserad rock av modernt snitt, fångade mig tämligen omgående då debutplattan kom för ett par år sedan. Betyget blev således högt. När duon nu följer upp den med en platta vars omslag föreställer män på isigt underlag som vinkar åt simmande hammarhajar på himlen, är förväntningarna givetvis höga. Dead Soul själva ägnar november och december åt att turnera med Ghost i Europa, och när jag hör The Sheltering Sky stör det mig lite att jag missade de två bandens gemensamma gig. Är Dead Soul lika bra live som på platta lär de nämligen vara något att uppleva. Här bjuds vi på allt från den stillsamma, känsliga balladen med bluesig inlevelse som kallats ”Dirt road” till solar plexus-sparken ”The fool” och den massiva, svärtade domedagstyngd som gör ”The abyss” till ett fläsktungt, melodiskt monster. Bandets mix känns lätt unik, inte minst med tanke på den gothrockiga ådra som pulserar genom allt de gör, men mixen av stilar gör också Dead Soul till ett svårt band att kategorisera. Är de ett gothband? Ett electroband? Ett hårdrocksband? Ett elektroniskt bluesrockband? Samtliga ingredienser finns här och jag förmodar att publiken är lika mixad som bandets musik. I vilket fall som helst är The Sheltering Sky ännu en magnifik platta, fullsmockad med intensiv musik, där Landelius röst är pricken över i:et och låtarna flätats samman som ett pärlband av finkänsliga fingertoppar.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

The Jilted – “Black Swan”

Stockholmsduon The Jilted, alias Linus Giertta och Magnus Haderborg, som tidigare gett oss ett par snygga …