Thursday , February 29 2024

CrazyMen – Sveriges sista dagar

Review Overview

Betyg - 7

7

Variationsrikt, skitigt, skramligt och CrazyMens bästa platta hittills. 

User Rating: Be the first one !
CrazyMen - Sveriges sista dagar, omslag
Skivbolag: Vuv-Records

De tre galenpannorna från Motala är tillbaka med 8 nya spår, och den här gången oroar sig gruppen över de globala krafter som tar makten över enskilda nationer. Titeln Sveriges Sista Dagar ska dock inte tas bokstavligt, enligt en text på bandets hemsida, och musikaliskt känner man igen CrazyMens mix av influenser.

Ibland är det punkigt, andra gånger påminner det mer om sludge metal, men när killarna lugnar ner sig i låtar som ”Sveriges sista dagar” och instrumentala ”The shemitah part 2” blir det både vackert, melankoliskt och rent av psykedeliskt. Sådana är CrazyMen, ett band utan tydliga mål eller riktlinjer för hur deras musik ska låta och hur de ska uppfattas av lyssnarna. Ett band som gör vad fan de vill, helt enkelt. Detsamma gäller givetvis texterna. Hur man ska tolka lyrik som den i ”Demokrati föder tyranni” (felstavat på skivomslaget dessutom) vete fan. Tyvärr ingår inget texthäfte heller, vilket gör uppgiften än svårare, då detta är ett fläskigt, tungt och sårat låtmonster som kravlar fram med hjälp av elaksinnade gitarrer, och detta trots att texten är på svenska. Även ”Forest jam noise (Live at Forest punk sessions 2015)” är en lugnare, instrumental sak som känns både sprucken och slarvig, men sådant får man ta när man lyssnar på CrazyMen. De har aldrig eftersträvat perfektion eller finkänslighet, och det är en stor del av charmen med bandet. Att jag sedan finner kaoskrossen i ”Financial institution” helt icke-charmig och direkt dålig är inte mycket att göra åt, men efter den avslutas plattan med sin tredje instrumentallåt ”The happy end”, och därmed har vi gått hela varvet från mörk och brutal rock n roll i ”Okristen alien invasion” till lent, skinande solsken och hopp inför framtiden. Eller hur man nu vill tolka saken? Detta är i alla fall CrazyMens bästa cd hittills.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Broken Filters - iAtención!

Broken Filters – iAtención!

Av någon anledning står det ”Improviserad fuzz-jazz” på omslaget till Broken Filters nya album, men …