Wednesday , May 22 2024

The Unkool Hillbillies – Merry Christmas 

Review Overview

Betyg - 7

7

God jul och god nygammal rock n roll från några coola lantisar med rock n roll-mössorna på. 

User Rating: Be the first one !
The Unkool Hillbillies - Merry Christmas , omslag
Skivbolag: Unkool Music

När en skiva heter Merry Christmas och har en jultomte på omslaget tar man förstås för givet att det är en ny julplatta som kommit ut. The Unkool Hillbillies bjuder också mycket riktigt på några jullåtar, men dessa är bara tre till antalet. Resterande sju spår är rock n roll-dängor utan tillstymmelse till julkänsla. 

I rockmusikens begynnelse när killar som Jerry Lee Lewis, Little Richard, Fats Domino, Elvis Presley, Bill Haley och tjejer som Wanda Jackson, Brenda Lee, The Shirelles, LaVern Baker och The Ronettes var det svängigaste världen visste, så lät musiken ungefär som den gör på Merry Christmas. Faktum är att flera av låtarma på plattan skrevs och spelades in redan då och faktum är också att The Unkool Hillbillies får till riktigt bra covers av de gamla, odödliga låtarna. Uppblandat med klassiker som ”Merry christmas baby”, ”Drinkin´ wine spo-dee-o-dee”, ”Let the good times roll” och ”Send me some lovin´” har Anders Umegård, pianist och sångare i bandet, skrivit merparten av gruppens egna material. Det är kul att det bjussas på något som man inte har hört sedan man låg i vaggan också! Dessutom är Umegårds låtar av så hög kvalitet att man lätt skulle kunna gissa att de faktiskt vore originalalster från 50-talet, de också. Faktum är att hans svängiga rockabillyspår ”Hip hop” – nedplitad tillsammans med Håkan Landsberg – tillhör skivans allra starkaste spår. The Unkool Hillbillies har turnerat i 15 bast, släppt fyra fullängdare, och kan väl därmed anses ligga John Lindberg Trio, The Boppers och The Refreshments i bakhasorna. Det är en positiv konkurrens, speciellt nu när de gamla svenska rockkungarna fallit av pinn eller lagt ner karriären, för nog vore det grymt trist om rock n rollens rötter plötsligt slutar vattnas?

 

 

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

In Atlas – Where the Wildflowers Grow

Vad sägs om smart och modern elektronisk pop med vissa influenser från Dubstar och Zola …