Vogon Poetry – The Prefect Stories

Review Overview

Betyg - 6

6

Vogon Poetry anropar jorden med sin andra, lyckade fullängdare.

User Rating: Be the first one !
Vogon Poetry: The Prefet Stories
Skivbolag: Scent-Air Records.

Vogon Poetry albumdebuterade förra året med Don’t Panic, och för ett tag sedan kom uppföljaren: The Prefect Stories. Trion kommer från Skåne, men bor i Göteborg, och det märkliga bandnamnet har man hittat i Douglas Adams Liftarens guide till galaxen, där vogoner beskrivs som ”vidriga gröna varelser”.     

Det är knappast troligt att bandmedlemmarna Roger Tell, Daniel Önnerby och sångaren John Andersson (känd från radio och TV via The Voice och X-Factor) är vare sig vidriga eller särskilt gröna. Då hade de knappast låtit som de gör på The Prefect Stories. Nio låtar, inkluderat covern ”Spit it out” av IAMX framförs, och cd:n känns som en proffsig produkt.

Sedan är det individuellt i vilken utsträckning man tar till sig det egenskrivna material som främst Roger Tell skrivit (om jag förstått saken rätt). Personligen tycker jag att ett par låtar är extremt lyckade (”Moments” och ”Hyperspace bypass”), att ytterligare några håller fullgod standard, och att ett par är acceptabla. Inget dåligt här alltså, men heller inte så många toppar som man kanske kunde önska sig. Å andra sidan har gruppen hittat en röd linje som gör att plattan fungerar i sin helhet, och då tänker jag både på den genomgående atmosfär som balanserar mellan deppighet och vemod, samt på soundet som sådant, och kompositionernas förmåga att harmonisera med varandra. Att John Andersson har en mångsidig och uttrycksfull sångröst, gör ju inte saken sämre!

Till nästa album skulle jag dock önska mig lite mer vågat material, gärna tydligare refränger och melodier som fastnar fortare, och kanske även en större variation i tempo mellan spåren. Här finns inga riktigt snabba saker och det hade inte gjort ont med ett par sådana låtar också. Hur som helst är The Prefect Stories en bra platta, och nästa blir den ”tredje, svåra” skivan, då det är upp till bevis om Vogon Poetry blir en rejäl kraft att räkna med framöver, eller om högsta nivån redan är nådd nu.

Om Robert Ryttman

En simpel skribent som gillar allt från det enklaste enkla till det svåraste svåra, från det mjukaste mjuka till det hårdaste hårda!

Kolla även

Grillar kött

Köttet som svenskar äter mest

Sverige är ett relativt rikt land på kött av olika slag – ko, gris, kyckling, …